Tek mali broj ugovornih organa plan javnih nabavki objavljuje na Agenciji

20.02.2018. 13:30 / Izvor: Akta.ba
Tek mali broj ugovornih organa plan javnih nabavki objavljuje na Agenciji

Od januara 2018. godine Agencija za javne nabave BiH  je omogućila objavu plana nabavki na Portalu javnih nabavki.

Od početka primjene Zakona o javnim nabavama ugovorna tijela su bila u obvezi objavljivati planove nabavki na svojim web stranicama za vrijednosti iznad 50.000,00KM za robe i usluge i 80.000,00KM za radove. U cilju povećanja transparentnosti i vidljivosti javnih nabavki od 22.01.2018. godine, Agencija za javne nabavke BiH  je omogućila objavu plana nabavki na Portalu javnih nabavki.

Kako su za poslovni portal Akta.ba potvrdili u Agencija za javne nabavke BiH objava plana nabavki na Portalu trenutno je opcionalna.

​VEĆA TRANSPARENTNOST

"Ugovorni organi mogu objaviti jedan plan nabavki za jednu kalendarsku godinu. Plan nabavki može imati neograničen broj stavki. Ugovorni organi mogu raditi izmjene plana nabavki na način da izmjene postojeće stavke u planu ili da dodaju nove stavke. Nije moguće brisanje stavki iz objavljenog plana nabavki", pojašnjavaju u Agenciji, dodajući kako su svi objavljeni planovi nabavki dostupni svim korisnicima na javnom dijelu Portala javnih nabavki.

Ivana Korajlić iz Udruženje za borbu protiv korupcije Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) kaže kako objavljivanje planova i odluka o pokretanju postupka na Portalu javnih nabavki znatno utiče na veći stepen transparentnosti, lakši pristup informacijama i veću kontrolu javnih nabavki.

"Na žalost, trenutno je objava plana nabavki na Portalu javnih nabavki opcionalna, te ne isključuje obavezu objave plana nabavki na internet stranicama ugovornih organa", pojašnjava Korajlić, dodajući kako TI u BiH već godinama ukazuje na netransparentnost planova javnih nabavki, što je potvrđeno i prošlogodišnjim  istraživanjem koji je radio tim vršilaca monitoringa TI u BiH.

Navodi kako je tokom aprila vršeno istraživanje primjene člana 17. stav 2. Zakona o javnim nabavkama, kojim je ustanovljena obaveza objave planova javnih nabavki na internet stranicama ugovornih organa, te je istim utvrđeno da je od ukupno 173 praćenih ugovorna organa, tek 57 posto njih je imalo objavljen plan javnih nabavki na svojoj internet stranici.

PRVI KORAK

"Tim vršilaca monitoringa je uputio ovim organima Zahtjev za pristup informacijama, zahtjevajući dostavu plana javnih nabavki. Ponovnim uvidom krajem decembra utvrđeno je da je dodatnih 65 ugovornih organa dostavilo je ili objavilo svoj plan javnih nabavki na internet stranicama. TI u BiH je krajem prošle godine podnio prijavu Agenciji za javne nabavke, u kojoj je ukazao na neobjavljivanje planova određenih ugovornih organa. Također, neophodno je napomenuti da veliki broj UO pravda neobjavljivanje svojih planova javnih nabavki kasnim usvajanjem budžeta, zbog čega je neophodno uvesti obavezu objavljivanja privremenih PJN na Portalu JN", kazala je Korajlić.

U svakom slučaju, uvođenje obavezne zakonske obaveze objavljivanja planova i na Portalu, kako kaže Korajlić unaprijedit će se i njihovo objavljivanje. Ovo je, međutim, tek prvi korak ka namjenskom trošenju javnih sredstava.

Objavu plana nabavki na Agenciji samo su rijetki ugovorni organi shvatili ozbiljno, ostali se pravdaju Zakonom koji za sad ostavlja plan nabavki kao opcionalan. Među dobrim primjerima ugovornih organa koji su plan pored svojih stranica nalaze:  JU Centar za kulturu Derventa, Javna ustanova "Kulturni centar Cazin", Akcionarsko društvo,,Komunalac" Bijeljina, JKP ''Vodovod'' d.o.o. Cazin, JKP ''Komrad'' d.o.o. Bihać, JKP "Komemorativni centar" d.o.o. Tuzla, Dječiji vrtić "Čika Jova Zmaj", Općina Fojnica, Javno preduzeće Regionalna deponija "Dep-ot" Banja Luka, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo...

Korajlić kaže kako se nada da će izmjenama i dopunama postojećeg Zakona o javnim nabavkama, a na kojim trenutno radi radna grupa doprinijeti većoj transparentnosti.

Također, bez izricanja ozbiljnih kazni za utvrđene neregularnosti i korupciju, a njih je u praksi veoma mnogo, kako navodi transparentnost će ostati sama sebi cilj, a svi građani Bosne i Hercegovine svakodnevni svjedoci odlivanja značajnih sredstava sa javnih na privatne i stranačke račune.

E. Ko. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti