Teknoxgroup BH premašio plan uprkos izazovnoj godini i nedostatku projekata

07.12.2018. 10:24 / Izvor: Akta.ba
Teknoxgroup BH premašio plan uprkos izazovnoj godini i nedostatku projekata

Nedostatak projekata i masovnih radova u svim segmentima građevinarstva, a naročito u obnovi i izgradnji putne infrastrukture, najveći su izazovi kompanije Teknoxgroup BH tokom 2018. godine. 

Nedostatak projekata i masovnih radova u svim segmentima građevinarstva, a naročito u obnovi i izgradnji putne infrastrukture, najveći su izazovi kompanije Teknoxgroup BH tokom 2018. godine. 

Ocjenjujući poslovni ambijent Mirza Sabljica, direktor firme kaže da je to zamajac naše građevinske industrije sa direktnim uticajem na sve koji uslugama i proizvodima prate tu industriju.

"Na žalost jako malo pozitivnih vijesti. Osim tri značajnija projekta autoput Doboj-Banja Luka, dio koridora Vc oko Zenice i cesta Stolac-Neum, ništa toliko pozitivno da bi se moglo reći da bh. građevinski sektor izlazi na zelenu granu", ističe direktor Teknoxgroup BH.

Tu su, dodaje, i sporadični poslovi u obnavljanju lokalne infrastrukture, iskopi, asfaltni radovi, no sve u jako malom obimu da bi se moglo reći da u građevinskom sektoru postoje vidni pomaci naprijed. 

Ipak, i u takvim uslovima, Teknoxgroup BH se može pohvaliti da su ostvarili plan za 2018 godinu, pa čak i prebacili za par procenata i na prihodovnoj, a i na profitnoj strani. 

"Što se tiče realizovanih projekata, koji su direktno uticali na ovakav rezultat, mogu reći da se nije dešavalo ništa spektakularno, s obzirom da je izostao doprinos iz nama bitnog segmenta, a to je cestogradnja i obnavljanje infrastrukture u BiH. Poznato vam je da ove godine osim završetka dionice autoputa Doboj-Banja Luka i završnih radova na dijelu koridora Vc,  Zenica Jug – Zenica Sjever, nije urađeno ništa više u segmentu izgradnje auto-puteva u BiH. No, mi smo bili prisutni na pomenutim projektima uz naše kupce i partnere koji posjeduju opremu koju mi prodajemo i servisiramo", ističe on.

Također, davali su podršku i na dionici brze ceste Stolac – Neum koja je u izgradnji, a nosioci poslova su kupci Caterpillar opreme. Tokom proteklog perioda uspjeli su dobiti i poslove na nekoliko javnih tendera u oblasti šumarstva i gospodaranja otpadom i tim preduzećima su isporučili sofisticiranu opremu koja je tehnički i cijenovno zadovoljila potrebe raspisanih tendera. 

Radi se o buldožerima i utovarivačima gusjeničarima koji su namijenjeni aplikacijama za šumarstvo i komunalne deponije. "Pored pobrojanog, trudili smo se da zadovoljimo potrebe naših kupaca sa novom i polovnom opremom kao i sa vrhunskom tehničkom podrškom", napominje Sabljica.

Dugoročni najam opreme

Podsjeća da su početkom septembra započeli i akciju u segmentu prodaje malih mašina i ista je aktuelna do kraja 2018. Pored direktnog kontakta sa klijentima, sve informacije o akcijama plasiraju putem internet pretraživača i zvanične web stranice. 

"Ove godine se „probudio“ i segment najma naše opreme, a uspješno smo potpisali i realizovali nekoliko ugovora sa inostranim kompanijama koje posluju na teritoriji naše države. Jedan od tih ugovor je dugoročni najam opreme na period od 7 godina", dodaje on.

Naglašava da je Caterpillar oprema neizostavan dio gotovo svakog projekta u građevinskoj industriji širom BiH.  Kako bi svojim klijentima pružili širok izbor proizvoda brand-a Caterpillar i svojih usluga, nude raznovrsna rješenja - podršku proizvodima, uključujući sporazume o podršci korisnicima, obnovu prije i nakon pojavljivanja kvarova, nabavku nove opreme i motora, nabavku korištene opreme, najam opreme i naravno savjetovanje i projekte. 

"Naš prevashodni cilj je da damo našim rješenjima natprosječnost koju će svi, uključujući našu konkurenciju, prepoznati kao ključni faktor uspjeha naših najvjernijih klijenata. Mi smatramo da na taj način razvijamo  i pružamo najbolja rješenja od najveće vrijednosti za naše klijente", kaže Sabljica.

Prilikom odobira opreme za rad klijente savjetuju da planirani novac potroše na najbolji mogući način, odnosno da nabave opremu koja će najviše odgovarati poslovima i projektima za koje planiraju nabavku iste, tj. savjetodavno djeluju na kupce u smislu da im pomognu da nabave ono što je najadekvatnije za uloženi novac. 

"Na koncu njihovo zadovoljstvo je najveća satisfakcija i za našu kompaniju. S obzirom da je BiH cijenovno osjetljivo tržište, izuzetno je teško prodavati proizvode pod etiketom "premium brand". Ali i na našem tržištu postoje kupci koji znaju cijeniti kvalitet i koji znaju prepoznati kritične faktore uspjeha. Drugim riječima, hoću da kažem da imamo klijente koji izuzetno cijene odnos prema njima, izvrsnost usluga, efikasnu organizaciju, finansijsku stabilnost i znanje vezano za proizvode i primjenu istih", dodaje.

Era pametnog željeza

Dakle, biti zastupnik kompanije Caterpillar, odnosno prodavati opremu i nuditi usluge po standardu jednog od najvećih premium brand-ova u građevinskoj industriji, na cijenovno osjetljivom tržištu kao što je naše, je izuzetno zahtjevan i kompleksan zadatak. Zato je, kaže, najveći izazov sam poslovni ambijent i uvjeti koje diktira sistem poslovanja na bh. tržištu. 

"Naša kompanija je na tržištu BiH prisutna od novembra 1996. i rasla je i razvijala se kako bi na najbolji mogući način zadovoljila potrebe domaćeg tržišta za svjetski poznatim brand-om kao što je Caterpillar.  Dokazali da je to moguće i da taj posao radimo dosta uspješno na zadovoljstvo prije svega naših cijenjenih kupaca, dobavljača, poslovnih partnera, vlasnika kapitala, Caterpillar-a, a na kraju i nas samih. Svi pobrojani su prepoznali naš kvalitet, konstantan razvoj, kontinuitet, profesionalizam i izvrsnost što nam je otvorilo mogućnosti uspješnog poslovanja za sve ove godine u BiH", navodi.

Shodno tome, njihovi planovi za budućnost su uvijek ambiciozni, ali realni i optimistični i u skladu sa mogućnostima tržišta na kojem posluju. 

"Naš je cilj zadržati profitabilnost, trend rasta i udio na tržištu. Također nam je veoma bitno da naši kupci zadrže povjerenje i da im kompanija Teknoxgroup BH bude opcija broj jedan kada razmišljaju o nabavci opreme ili usluga iz asortimana koji nudimo. Caterpillar nastavlja ulaganja i razvoj proizvode budućnosti, ili kako su oni to nazvali "era pametnog željeza". Mi pratimo taj trend i naše tržište upoznavamo sa sofisticianom opremom koja može na najednostavniji način zadovoljiti sve potrebe kupaca", zaključuje direktor Teknoxgroup.

Podsjećamo, pored Caterpillar opreme, Teknoxgroup je također distributer mobilnih drobilica i sita firme Hartl, te opreme firme Komptech za mehanički, mehaničko-biološki tretman čvrstog otpada i biomase i procesiranja biomase za korištenje kao obnovljivog goriva. 

Što se tiče novih brandova, u skorijoj budućnosti sigurno neće biti proširenja asortimana.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti