Tekstilna industrija BiH zapošljava 40.000 radnika

10.10.2015. 07:54 / Izvor: Fena
Tekstilna industrija BiH zapošljava 40.000 radnika

Na međunarodnom kućnom sajmu mašina i opreme za tekstil, obuću i kožu su se predstavili najveći svjetski proizvođači mašina i opreme iz Japana, Francuske, Španije, Njemačke i još nekih država.

Industrija tekstila, obuće i kože u BiH ima dugu tradiciju i iskustvo, a zbog potreba kupaca pojedine bh. kompanije proširuju i otvaraju nove pogone, kao što su kompanija “Fortitudo” u Travniku i „Alma Ras“ u Visokom i zapošljavaju nove radnike, izjavio je za Fenu generalni sekretar Udruženja tekstila, obuće i kože (UTOK) BiH Amir Međić.

Upravni odbor Udruženja tekstila, obuće i kože BiH jučer je na sastanku u Sarajevu analizirao aktuelnu situaciju u ovoj branši s ostvrtom na nova zakonska rješenja i druga pitanja bitna za poslovanje i razvoj.

Međić je kazao da su zajedno s menadžerima i vlasnicima firmi čiji se biznis zasniva na proizvodnji i preradi tekstila, kože i obuće analizirali tri zakona - Zakon o doprinosima, Zakon o radu i Zakon o porezu na dobit.

„Data je podrška rješenjima iz zakona uz konstataciju da je potrebno, kada je riječ o Zakonu o doprinosima, odnosno njegovim izmjenama, precizno definirati njegove odredbe da ne bi bilo dilema u primjeni tog zakona“, kazao je Međić.

Što se tiče predloženih izmjena Zakona o porezu na dobit, kako je dodao Međić, potrebno je da se obavezno zadrži stimulacija za izvoz koji je najkvalitetniji dio poslovanja, jer se putem izvoza stvara mogućnost za nova ulaganja, razvoj i jača povjerenje kupaca.

„Podržavamo reformski put Vlade FBiH i smatramo da reforme nemaju aternative“, dodao je Međić.

U ovoj branši, kako je kazao, treba održati ambijent i status firmi da mogu da opstanu na tržištu jer zapošljavaju veliki broj radnika. U BiH je u ovoj branši zaposleno 40.000 hiljada radnika, dok ih je na nivou Federacije BiH više od 22.000.

UTOK je jučer upriličio i međunarodni kućni sajam mašina i opreme za tekstil, obuću i kožu na kojem su se predstavili najveći svjetski proizvođači mašina i opreme iz Japana, Francuske, Španije, Njemačke i još nekih država. Njihovi stručnjaci su održali predavanja i radionice o dostignućima u ovoj oblasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti