Tekstilna industrija u Rogatici na stazama stare slave

29.05.2018. 08:25 / Izvor: Akta.ba
Tekstilna industrija u Rogatici na stazama stare slave

Nekada zapuštena zgrada rogatičkog obdaništa danas je moderno opremljen tekstilni pogon.

Nekada zapuštena zgrada rogatičkog obdaništa danas je moderno opremljen tekstilni pogon iz kojeg izlaze visokokvalitetni proizvodi za evropsko tržište.

Tekstilno preduzeće “Mraz” iz Pala je polovinom februara u tom objektu pokrenulo proizvodnju, sa planom da se kroz obuku sukcesivnim zapošljavanjem dođe do cifre od 50 radnica. Vlasnici “Mraza” Radivoje i Mladen Kovačević zadovoljni su dinamikom razvoja u poslovnoj jedinici u Rogatici.

"Sve prijavljene kandidatkinje dobile su priliku da prođu obuku, odnosno da se prekvalifikuju. Do sada je dvadeset njih uspješno završilo taj proces, a nedavno su stupile u stalni radni odnos. Trenutno je isti broj radnica na obuci, a u predstojećem periodu planirano je da i one zasnuju radni odnos", izjavio je Mladen Kovačević.

Kovačević dodaje i to da im je u pokretanju ovog pogona podrška Opštine Rogatica, na čelu sa načelnikom Miloradom Jagodićem, bila od izuzetnog značaja. To se prvenstveno odnosi na pripremu objekta, kao i na novčani podsticaj s ciljem razvoja tekstilne industrije u iznosu od 12.000 KM.

"Naša opština je prije ratnih dešavanja između ostalog imala i jaku tekstilnu industriju. Vođeni time težili smo ka njenom oživljavanju i mislim da smo u tome uspjeli. Prepoznali smo dobre namjere porodice Kovačević i podržali smo ih u tome, što je rezultiralo dodatnim poboljšanjem privredne klime u Rogatici", izjavio je načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić.

Osim “Mraza”, proizvodnjom tekstilnih proizvoda u Rogatici od avgusta prošle godine bavi se i mini pogon “Domino” koji zapošljava pet radnika, a čiji proizvodi se plasiraju širom BiH. Uz određene nagovještaje pokretanja i nekadašnje “Jasne”, izvjesno je da će tekstilna industrija prvenstveno otvaranjem novih radnih mjesta dodatno doprinijeti poboljšanju poslovne klime i standarda građana u Rogatici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti