Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tekstilne firme nastaviće da šiju zaštitnu opremu i nakon krize

06.05.2020. 08:27 / Izvor: SRNA

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je jučer tokom posjete tekstilnim preduzećima u Gradišci, koja se trenutno bave proizvodnjom zaštitne opreme, da će njihove aktivnosti iz perioda prije epidemije biti nastavljene kada se situacija na tržištu normalizuje, a da će neke od njih nastaviti da šiju zaštitne maske.

Petričević je naveo da je cilj današnje posjete preduzeću "Mardi", kompaniji "Gončin" i postrojenju preduzeća "Hakadeš", upoznavanje o djelatnostima ovih kompanija s obzirom da je zbog trenutne situacije, uzrokovane virusom korona, došlo do preorijentisanja njihove proizvodnje shodno potrebama tržišta i velikoj potražnji za zaštitnim maskama.

"Firma `Mardi` se preusmjerila na proizvodnju zaštitnih maski i tržište je našla u Njemačkoj. U razgovoru sa vlasnicima čuli smo uslove pod kojima rade, da se pridržavaju propisanih mjera i da proces rada teče nesmetano, rekao je Petričević novinarima.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske na početku epidemije dala uputstva privrednicima s ciljem da se zadrže radna mjesta i da shodno tome postupa u smislu isplata doprinosa za mart svim privrednim subjektima koji su prestali sa radom odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije i lokalnih štabova, a za april će biti isplaćena  neto plata svima koji nisu mogli raditi odlukom štabova kao i onima koji su imali otežano poslovanje.

Petričević je naglasio da predstoji postkrizni period koji će zahtijevati značajne aktivnosti podizanja privrede, a takođe će biti određeni fondovi koji će omogućiti privrednicima da dođu do sredstava za svoje aktivnosti.

Direktor preduzeća "Mardi" Stevo Ristić rekao je da proizvodnja funkcioniše kao i prije samo što se ne bave proizvodnjom ženske konfekcije.

"Imamo taj problem što nam teku troškovi kirije i druge obaveze, a obim posla i promet prošle godine u aprilu je iznosio 130.000 KM, dok je ove godine 50.000 KM", naveo je Ristić.

On je rekao da u ovom preduzeću očekuju i druge vidove pomoći, te da su dobili obećanje ministra da će za radnike koji nisu bili na poslu za april biti isplaćena plata.

Preduzeće "Mardi" ima 58 radnika i oko 99 odsto robe plasira na tržište BiH.

Direktor firme "Gončin" Danijel Gončin naveo je da proizvode radnu odjeću i da su zbog trenutne situacije otežani uslovi rada, te da su se preorijentisali na proizvodnju zaštitnih maski.

"Dnevno proizvodimo 10.000 maski plus radnu odjeću", precizirao je Gončin i dodao da zapošljavaju 55 radnika.

Načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Branko Stojnić rekao je da su privrednici na području Gradiške poznati po tekstilnoj proizvodnji.

On je naveo da svi privrednici u Republici Srpskoj imaju problema zbog trenutne situacije u vezi sa virusom korona i da je šteta velika, ali da je još rano govoriti o razmjerama.

Stojnić je podsjetio da je na području Gradiške raspisan javni poziv za pomoć privrednim subjektima u ostvarenju olakšica i da oni mogu da podnesu zahtjeve da kraja godine.

Na području Gradiške tekstilom se bavi petnaestak privrednih subjekata. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti