Tekstilne firme nastaviće da šiju zaštitnu opremu i nakon krize

06.05.2020. 08:27 / Izvor: SRNA
Tekstilne firme nastaviće da šiju zaštitnu opremu i nakon krize

Direktor preduzeća "Mardi" Stevo Ristić rekao je da proizvodnja funkcioniše kao i prije samo što se ne bave proizvodnjom ženske konfekcije.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je jučer tokom posjete tekstilnim preduzećima u Gradišci, koja se trenutno bave proizvodnjom zaštitne opreme, da će njihove aktivnosti iz perioda prije epidemije biti nastavljene kada se situacija na tržištu normalizuje, a da će neke od njih nastaviti da šiju zaštitne maske.

Petričević je naveo da je cilj današnje posjete preduzeću "Mardi", kompaniji "Gončin" i postrojenju preduzeća "Hakadeš", upoznavanje o djelatnostima ovih kompanija s obzirom da je zbog trenutne situacije, uzrokovane virusom korona, došlo do preorijentisanja njihove proizvodnje shodno potrebama tržišta i velikoj potražnji za zaštitnim maskama.

"Firma `Mardi` se preusmjerila na proizvodnju zaštitnih maski i tržište je našla u Njemačkoj. U razgovoru sa vlasnicima čuli smo uslove pod kojima rade, da se pridržavaju propisanih mjera i da proces rada teče nesmetano, rekao je Petričević novinarima.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske na početku epidemije dala uputstva privrednicima s ciljem da se zadrže radna mjesta i da shodno tome postupa u smislu isplata doprinosa za mart svim privrednim subjektima koji su prestali sa radom odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije i lokalnih štabova, a za april će biti isplaćena  neto plata svima koji nisu mogli raditi odlukom štabova kao i onima koji su imali otežano poslovanje.

Petričević je naglasio da predstoji postkrizni period koji će zahtijevati značajne aktivnosti podizanja privrede, a takođe će biti određeni fondovi koji će omogućiti privrednicima da dođu do sredstava za svoje aktivnosti.

Direktor preduzeća "Mardi" Stevo Ristić rekao je da proizvodnja funkcioniše kao i prije samo što se ne bave proizvodnjom ženske konfekcije.

"Imamo taj problem što nam teku troškovi kirije i druge obaveze, a obim posla i promet prošle godine u aprilu je iznosio 130.000 KM, dok je ove godine 50.000 KM", naveo je Ristić.

On je rekao da u ovom preduzeću očekuju i druge vidove pomoći, te da su dobili obećanje ministra da će za radnike koji nisu bili na poslu za april biti isplaćena plata.

Preduzeće "Mardi" ima 58 radnika i oko 99 odsto robe plasira na tržište BiH.

Direktor firme "Gončin" Danijel Gončin naveo je da proizvode radnu odjeću i da su zbog trenutne situacije otežani uslovi rada, te da su se preorijentisali na proizvodnju zaštitnih maski.

"Dnevno proizvodimo 10.000 maski plus radnu odjeću", precizirao je Gončin i dodao da zapošljavaju 55 radnika.

Načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Branko Stojnić rekao je da su privrednici na području Gradiške poznati po tekstilnoj proizvodnji.

On je naveo da svi privrednici u Republici Srpskoj imaju problema zbog trenutne situacije u vezi sa virusom korona i da je šteta velika, ali da je još rano govoriti o razmjerama.

Stojnić je podsjetio da je na području Gradiške raspisan javni poziv za pomoć privrednim subjektima u ostvarenju olakšica i da oni mogu da podnesu zahtjeve da kraja godine.

Na području Gradiške tekstilom se bavi petnaestak privrednih subjekata. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti