Tekstilni giganti nemaju za kiriju?

20.04.2020. 08:08 / Izvor: B92
Tekstilni giganti nemaju za kiriju?

Potrošači svoje nezadovljstvo izražavaju na društvenim mrežama te se šire pozivi na bojkot Adidasa i ostalih.

Sudeći prema nedavnim izvještajima iz Njemačke da su tekstilni giganti poput Adidasa, Pume, H&M, Dajhmana i drugih odbili da plaćaju kiriju za svoje zatvorene radnje uz poruku iz Dajhmana da očekuju da će politički odgovorni "ugovornim stranama nadoknaditi štetu uzrokovanu prinudnim zatvaranjem".

Vlasnici tih nekretnina su ogorčeni, a političari razočarani, objavio je Dojče vele, pozivajući se na anketu koju je sprovela njemačka agencija DPA.

Potrošači svoje nezadovljstvo izražavaju na društvenim mrežama te se šire pozivi na bojkot Adidasa i ostalih.

Mjere zaštite u Njemačkoj uvedene sredinom marta i pogodile su skoro sve segmente privrede, društva, sporta, kulture - kako firme, tako i pojednice.

Samo deset dana kasnije, svjetski giganti tekstilne branše među kojima su Adidas, Puma, H&M, koriste rupu u jednom na brzinu donijetom zakonu i odbijaju da plaćaju kriiju za svoje filijale.

Tako je najveći njemački prodavac obuće Dajhman najavio je da će od aprila obustaviti plaćanje zakupa i pratećih troškova za oko 1.500 svojih filijala.

Kompanija Galeria Karstadt Kaufhof koja je vlasnik i turističkih agencija te odnedavno i prodavnica sportske opreme Sportsćeck, pridružio se neplatišama.

Generalni direktor Miguel Mulenbah, obavjestio je vlasnike zgrada u kojima se nalaze filijale, da zakupe neće plaćati - za sada do juna.

Osim toga, kako javlja Špigl, ta firma čak zadržava pravo da zahtjeva povraćaj najmanje polovine već plaćenog zakupa i pratećih troškova za mart.

Portparol kompanije C&A kaže da posljedice teške situacije ne treba da snose samo trgovci na malo, već svi uključeni, a samim tim i vlasnici poslovnog prostora i investitori u nekretnine.

Pritom većina tih firmi nastavlja da prodaje na internetu, a neke od njih polovinu svoje zarade ostvaruju upravo tim putem.

Ove firme se pozivaju na paket finansijske pomoći njemačke vlade namijenjen ekonomiji i pojedincima pogođenim mjerama za spriječavanje širenje virusa korona, a dio tog paketa je i odluka da na dve godine bude suspendovano pravo na otkaz stana ili poslovnog prostora - ako kirija ne bude plaćena.

Kirija koja se ne plati u naredna tri mjeseca, mora da se namiri do 30. juna 2022. godine.

Vlasnici nekretnina su odmah oštro reagovali na potez tekstilnih korporacija.

Predsednik udruženja vlasnika nekretnina Haus & Grund Njemačka, Kai Varneke, posebno se osvrćući na Adidas kaže: "Takvo ponašanje se ne smije dozvoliti. Ako to urade i drugi, to je kraj za tržište nekretnina."

Centralna asocijacija nekretnina (ZIA) je postupak velikih koncerna nazvala "pravno i moralno upitnim. Koncerni su ekonomski zdravi, pa ovakvo ponašnje baš nije partnersko".

Suočen sa kritikom, Adidas koji je prošle godine ostvario promet od 23,6 milijardi i profit od skoro 2 milijarde evra, objašnjava: "Ne radi se o tome da ne platimo kiriju za april. To je samo odgoda", rekao je portparol kompanije Jan Runau.

"Ako sada finansijski jake kompanije jednostavno više ne plaćaju svoje kirije, to je nepristojno i neprihvatljivo", rekla je savezna ministarka pravde Kristine Lambreht.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti