Tekstilni pogon iz Turbeta šije medicinsku opremu za tržište Švedske

24.09.2018. 10:31 / Izvor: Akta.ba
Tekstilni pogon iz Turbeta šije medicinsku opremu za tržište Švedske

Ovaj mali, ali već uspješni pogon prostire se na 250 m kvadratnog prostora i zapošljava 10 radnika.

Poznato je da Bosna i Hercegovina ima dosta dugu tradiciju i dobar međunarodni ugled kada je riječ o sektoru tekstila i odjeće. U ovom sektoru u BiH posluje preko 100 kompanija, gdje je zaposleno više od 20.000 radnika.

Nedavno se ovom broju priključio još jedan pogon koji već osvaja tržišta. Riječ je o tekstilnom pogonu iz Turbeta kod Travnika koji je prvenstveno usmjeren na proizovdnju medicinskog tekstilnog programa.

Izeta Omerdić, vlasnica tekstilnog pogona Te-Tex za Akta.ba je kazala kako trenutno rade kao kooperant za Švedsko tržište koje pokrivaju sa medicinskom odjećom.

"Iako nedavno osnovani, hrabro smo krenuli da svojim proizvodima osvajamo tržišta. Svojim medicinskim programom smo zastupljeni na Švedskom tržištu a trenutno čekamo potpisivanje ugovora za jednu firmu iz Slovenije za koju ćemo raditi HTZ opremu", kaže Omerdić.

Ovakava vrsta iohn poslova je je nužno zlo za bh. proizvođače, kaže Omerdić, ali ono čemu ovaj tekstilni pogon teži jeste svakako širenje proizvodnje, kako na stranom tako i domaćem tržištu i uporedo sa tim ići će i nova zapošljavanja.

Ovaj mali, ali već uspješni pogon prostire se na 250 m kvadratnog prostora i zapošljava 10 radnika.

U daljem svom radu Omerdić kaže da planiraju proširiti broj zaposlenih jer upravo rade na krojenju uzoraka za izradu svoje trikotažne kolekcije, za koje su materijale nabavili na domaćem tržištu.

"Uporedo sa poslovima na Evropskom tržištu radimo na izradi svoje nove trikotažne kolekcije koja će biti namijenjena bh. tržištu, pod etiketom Te-Tex ", govori Omerdić.

Omerdić kaže da država nedovoljno podržava otvaranje pogone kao što je ovaj. Kaže da radnici sa ovakvom podrškom ne mogu ostvariti dovoljnu produktivnost a svi znaju koliko je bitan kvalitet kada se radi za ino tržište.

"Bez obzira na sve probleme u kojima se nalazi tekstilna industrija u našoj zemlji, nadamo se da će zajednica prepoznati naš rad i kvalitet, jer naše znanje i iskustvo sigurno neće izostati a tako i kvalitet onoga što mi radimo i nudimo društvu", kazala je Omerdić.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti