Telekom Slovenije u pohodu na region

26.11.2008. 08:43 / Izvor: Nezavisne novine
Telekom Slovenije u pohodu na region

"Telekom Slovenije" planira širenje poslovanja u regionu i najvjerovatnije će najprije dati ponudu za kupovinu makedonskog telekom operatora "Cosmophona", koji je u vlasništvu "Deutsche Telekoma", ali i za neku od hrvatskih kompanija iz tog sektora.

Spekuliše se da bi Slovenci za "Cosmophon" mogli ponuditi 100 do 120 miliona eura.

Prošle nedjelje je Uprava te kompanije boravila u Londonu gdje je pregovarala o dobijanju 400 miliona eura kredita kako bi obezbijedila sredstva za ekspanziju na Balkanu. Pregovori sa 15 banaka počeli su prije dva mjeseca, a sada "Telekom Slovenije" čeka na njihove ponude.

Među potencijalnim metama "Telekoma Slovenije" su i operatori u Hrvatskoj - "Metronet", "H1 telekom" i "Optima telekom". Slovenačka kompanija želi da se proširi u jugoistočnoj Evropi jer njihove analize pokazuju da je to vrlo perspektivno tržište, dok je slovenačko tržište već visoko konkurentno i zasićeno te ne omogućuje dalji rast.

"Telekom Slovenije" je prisutan u RS gdje je vlasnik operatora fiksne telefonije "Aneks", kablovske televizije "Netkom" i internet provajdera "Blic.net", a pominjana je i kao mogući takmac za "BH Telecom".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti