Terra Sana iz Sanskog Mosta počela proizvodnju aronije

02.04.2014. 08:16 / Izvor: eKapija.ba
Terra Sana iz Sanskog Mosta počela proizvodnju aronije

Udruženje za ekonsmki razvoj i zapošljavanje Terra Sana iz Sanskog Mosta je u proteklom periodu počelo sa proizvodnjom aronije na zemljištu površine 1.2 hektara.

Udruženje za ekonsmki razvoj i zapošljavanje Terra Sana iz Sanskog Mosta je u proteklom periodu počelo sa proizvodnjom aronije na zemljištu površine 1.2 hektara.

Svoj uspjeh i iskustvo koji su stekli na ovom polju žele da prenesu na ostale korisnike i povećaju broj proizvođača, te im obezbijede sigurno tržište za ovaj proizvod. Ove godine TIKA u saradnji sa udruženjem Terra Sana realizuje projekat podizanja zasada Aronije tako što će TIKA korisnicima obezbijediti 4200 sadnica, sisteme za navodnjavanje i đubrivo za površinu od 2 hektara zemljišta.

Projekat koji će biti realizovan od strane TIKA-e ima za cilj da poveća broj zaposlenih,  popravi materijalno stanje 15 porodica i da pomogne da prošire svoje proizvodne kapacitete. Prema procjenama u skladu sa ovim količinama očekuje se prihod u iznosu 1500 eura po jednoj porodici. Primopredaja opreme i podjela sadnica za korisnike biće upriličena u danas u Sanskom Mostu u prostorijama Udruženja za ekonomski razvoj i zapošljavanje TERRA SANA.

Inače, poznata i kao Sibirska borovnica, aronija je biljka koja je u posljednje vrijeme jako rasprostranjena u Bosni Hercegovina a donosi mnogo prihoda. Zbog visokog sadržaja antioksidansa povečava otpornost tijela te jača imunitet.

Koristi se za izradu sokova, biljnih čajeva i kao aroma za jogurt te kao lijek za mnoge bolesti pa i sami rak, a ima obezbijeđeno tržište i jako je tražen proizvod.

Ova vrsta biljke čijim su zasadom postignuti jako pozitivni rezultati u zadnjim godinama je privukla pažnju poljoprivrednim proizvođačima u Sanskom Mostu , te kao takva postala zanimljiva poljoprivredna grana.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti