Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Terzić: Našim turistima nudimo balkanske ture

26.04.2018. 15:44 / Izvor: Akta.ba

U okviru drugog dana Sarajevo Buseiness foruma održan je i panel o turizmu. Istaknuto je kako se prema podacima Svjetske turističke organizacije BiH nalazi u samom vrhu ljestvice po porastu broja turista, dok je prema stopi turističkog rasta Jugoistočna Evropa jedna od top 10 turističkih destinacija u svijetu.

 Aida Terzić, direktorica Relax Toursa i hotela Pino istakla je da jedna turistička organizacija sama ne može puno uraditi.

„Mi kao prva privatna turistička agencija proteklih 10 godina posjećivali smo sve najvažnije sajmove turizma u svijetu, od Berlina i Londona, pa do Dubaija“, kazala je Terzić, te pojasnila kako je Svjetska turistička organizacija prije nekoliko godina predviđala da će se BiH naći na drugom ili trećem mjestu po rastu dolazaka turista i dobro su predvidjeli.

„U Relax Toursu smo to i osjetili nakon što smo se povezali na panelu sa regijom gdje nudimo našim turistima balkanske ture, gdje povezujemo Crnu Goru, Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju“, kazala je Terzić.

Povezivanje se pokazalo kao najinteresantnije, jer turisti u svom desetodnevnom putovanju imaju priliku da obiđu sve ove zemlje, da osjete razne kulture i religije, ali i da vide i zimski i ljetni turizam.

Govoreći o ljetnom turizmu, kazala je kako je hotel Pino pokazatelj da turisti ne dolazi samo zimi na naše planine, već i ljeti.

Snježana Derviškadić vođa projekta za regionlani razvoj i promociju turizma pod pokroviteljstvom RCC-a govoreći o istoj temi je kazala kako je region postao prepoznatljiv na tržištu po primarno avanturističkom turizmu, gdje se ne misli prvenstvano na 'adrenalin', nego na aktivnosti bazirane na otvorenom prostoru.

„Kao takav region je već prepoznat, a posebno se može izdvojiti koncept Via Dinarica. Taj vid turizma je kombiniran sa kulturnim nasljeđem koji se bazira na nematerijalnom nasljeđu, odnosno tradiciji, muzici, kulturi, hrani...“, kazala je Derviškadić, podcrtavajući kako je podrška donatora jako značajna, a akcenat je na razvoju regionalnih turističkih ruta baziranih na kulturnom nasljeđu i avanturističkim programima i promocija tih programa na međunarodnom tržištu. 

E. Ko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti