Terzić: Prijavljeno 3 milijuna KM šteta, već počeli sa isplatom

12.06.2014. 11:49 / Izvor: eKapija.ba
Terzić: Prijavljeno 3 milijuna KM šteta, već počeli sa isplatom

Sarajevo osiguranju je do sada prijavljeno oko 3 milijuna KM šteta od poplava i već su navodi, Midhat Terzić, direktor ove osiguravajuće kuće, počeli sa isplatom novca.

Sarajevo osiguranju je do sada prijavljeno oko 3 milijuna KM šteta od poplava i već su navodi, Midhat Terzić, direktor ove osiguravajuće kuće, počeli sa isplatom novca. 

Mobilne ekipe procjenitelja su stalno na terenu, naši osiguranici nas stalno zovu, kaže Terzić dodajući da će se čim se steknu uvjeti sumirati sve te štete. Kako bi pomogli svojim ugroženim stalnim osiguranicima da što prije počnu sa svojim poslovanjem rade i avansnu isplatu dok se ne zaokruži proces procjene štete. 

Terzić, direktor jednog od vodećih osiguravajućih kuća u BiH, kaže da budući da mali broj fizičkih i pravnih lica u BiH ima osiguranje od  poplava, iznos šteta neće u tolikoj mjeri osjetiti osiguravajuća društva. On procjenjuje da će na osiguravajuće kuće pasti samo oko 10 posto tereta od ukupne procjene šteta od poplava. 

Kaže da su  osiguranje većinom imali gospodarski subjekti, a da je veoma mali udjel fizičkih lica u ukupnom broju osiguranika od ovih šteta. "Jako mali broj poljoprivrednika je bilo osigurano, uglavnom su veće kompanije imale osiguranje", navodi on. Napominje da kada se govori o kompanijama tu se većinom radi o privatnim. Dodaje da veliki broj državnih kompanija nije bio osiguran od ovih šteta, a jedna od onih koje su pretrpjele veće štete su i recimo Željeznice, koje nisu imale ovo osiguranje. Da je bio drugačiji slučaj država bi imala daleko manje štete da je ulagala u osiguranje, navodi Terzić. 

Cijena osiguranja od poplava se kaže kreće oko 200 KM na godišnjoj razini. Navodi da je nakon ovih poplava povećan interes za premiju od ovog dodatnog rizika, prije svega iz onih dijelova BiH koje nisu bile zahvaćene poplavama. To tumači činjenicom da se oni koji su pogođeni poplavama sada bave sanacijom šteta i nemaju vremena razmišljati o tome. Navodi da su i sami imali štete od poplava na svojim objektima, te da su krenuli u njihovu sanaciju svojim sredstvima, a izdovojena su u sredstva za njihove radnike koji su ostali bez svojih domova. 

Terzić kaže da Sarajevo osiguranje ima kapacitet pokriti sve prijavljene štete. 

Što se tiče Sarajevo osiguranja za prva četiri mjeseca ove godine ukupno je ostvareno 25 milijuna KM. Njihov tržišni udjel u Federaciji iznosi 18,4 posto, a na čitavoj BiH 13,3 posto. Udjel neživotnih osiguranja iznosi 24 miliona KM  što je 3 milijuna više u odnosu na prethodno razdoblje.  

D.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti