Tešanj: Na imovini propale Sloge pokreće se nova proizvodnja obuće?

18.05.2011. 10:39 / Izvor: eKapija.ba
Tešanj: Na imovini propale Sloge pokreće se nova proizvodnja obuće?

Dvije godine nakon što je proglašen stečaj u preduzeću Sloga iz Tešnja, nadležne vlasti još uvijek traže načina kako da unovče imovinu nekada vrlo uspješnog preduzeća sa dugom tradicijom proizvodnje odjevnih predmeta od kože.

Na njihovom stolu nedavno se našla i ponuda predstavnika lokalne kompanije Alpina-Bromy koja je izrazila namjeru da jedan dio nepokretne imovine Sloge koristi kao prostor za smještaj specijalizovane opreme. Ovo preduzeće se inače bavi proizvodnjom ženske i muške obuće i modne galanterije, a nastalo je zajedničkim ulaganjem firme Alpina iz Slovenije i investitora Suada Roše.

Kako saznajemo od Izudina Alića, stečajnog upravitelja u preduzeću Sloga, pokrenuta je inicijativa da općina Tešanj kupi imovinu ovog preduzeća koju bi kasnije davala u zakup investitorima koji su iskazali interes, u prvom redu, Alpini-Bromy.

"Ova kompanija stalno širi svoje poslovanje i utjecaj na tržištu te u skladu sa svojim razvojnim programa, trenutno traže adekvatan prostor za postavljanje opreme. Idealan prostor za takvo nešto je imovina Sloge. Međutim, predstavnici Alpine-Bromy predlaže da u takozvanom prelaznom periodu općina kupi imovinu koju bi u narednih godina davala u zakup, a na taj način bi doprinijela stvaranju značajnog broja novih radnih mjesta", navodi Alić.

On je također potvrdio da imovina DD Sloga koja se nalazi u industrijskoj zonu Bukva vrijedi nešto više od dva miliona, dok sveukupna dugovaranja ovog preduzeća iznose oko deset miliona. Sva dosadašnja javna nadmetanja za kupovinu imovine završila su neuspjehom, jer nije bilo zainteresiranih kupaca.

Inače, tešansko preduzeće Sloga osnovano je pedesetih godina prošlog vijeka, a zapošljavalo je nekoliko stotina radnika koji su proizvodili kožnu, modnu konfekciju, kožnu galanteriju i kožnu obuću. Radili su za poznate evropske i američke kupce na bazi lohn poslova.

Proizvodnja u ovom preduzeću definitivno je stala početkom 2008. godine, kao rezultat loše povedene privatizacije.

N.V.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti