Teslić: Prve obveznice Republike Srpske početkom 2008. godine

18.05.2007. 07:55 / Izvor: Investitor
Teslić: Prve obveznice Republike Srpske početkom 2008. godine

Izdavanje prvih obveznica RS po osnovu unutrašnjeg duga može se očekivati u januaru iduće godine, izjavio je juče Aleksandar Džombić, ministar finansija RS. Džombić je na marginama Druge međunarodne konferencije Banjalučke berze, koja je juče počela u Tesliću, kazao da postoji i iskazan interes opština u RS za emitovanje municipalnih obveznica putem kojih bi finansirali infrastrukturne projekte.

“Prve opštinske obveznice izdaće grad Banjaluka, za 90 dana, dok je interes za taj vid finansiranja iskazala i opština Trebinje”, kazao je Džombić.

On je istakao da je potrebno raditi na masovnosti emisije kako bi i građani RS mogli kupiti obveznice i time učestvovali u razvoju lokalnih zajednica za koje je finansiranje preko dužničkih hartija od vrijednosti povoljnije od podizanja bankarskih kredita.

“Bitno je da opštine ne očekuju da dobiju izuzetno niske kamatne stope. Iskustva iz Hrvatske pokazuju da se godišnja stopa kreće od 4,5 do 6,5 posto”, kazao je Džombić.

Otvarajući konferenciju, Džombić je istakao da su u toku pripreme za reformu penzionog sistema koja će kroz uspostavljanje tri stuba - generacijskog, obaveznog i dobrovoljnog - doprinijeti razvoju tržišta kapitala.

“Sve ono što smo uradili i ono što planiramo pokazuje da je RS dobra destinacija za investicije i ulaganje”, ocijenio je Džombić.

Milan Božić, direktor Banjalučke berze, ukazao je da je od održavanja prve konferencije, prošle godine, znatno pojačan interes investitora za ovo tržište, što pokazuje visok rast indeksa i prometa na berzi. On je naveo da je tržišna kapitalizacija Banjalučke berze sa tri milijarde KM početkom 2006. godine, sada dostigla 12 milijardi KM, dok je prošlogodišnji promet od 380 miliona KM dostignut već u prva četiri mjeseca ove godine.

“Do kraja ove godine očekujemo duplo veći promet u odnosu na 2006”, dodao je Božić.

On je izrazio očekivanje da će berza u narednom periodu sve manje biti mjesto na kojem se prodaju akcije preduzeća iz privatizacije, a sve više izvor finansiranja dobrih projekata preduzeća, opština i države, ocjenjujući da je tržište kapitala najbolji mehanizam za postizanje optimalne cijene kapitala.

Na panelu o investicionim fondovima, Miodrag Jandrić, predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti RS, je istakao da institucije na tržištu kapitala stimulišu rad svih fondova, a posebno otvorenih fondova.

Jasminko Jotić, v.d. direktora Investiciono-razvojne banke RS, prezentujući uspostavu te institucije, najavio je da se prve transakcije Akcijskog fonda RS, kojim upravlja banka, mogu očekivati u julu, poslije njegove registracije i izbora rukovodstva.

Simon Mastnak, savjetnik Uprave Ljubljanske berze, ocijenio je da razvoj koji je imalo tržište RS može biti dobar primjer za druge zemlje, navodeći da su institucije ovog entiteta svojim radom pokazale da uvažavaju glas investitora.

Konferencija na kojoj učestvuje više stotina investitora i drugih učesnika na tržištu kapitala sa područja BiH i regiona nastavljena je diskusijama o perspektivama otvorenih investicionih fondova i razvojem korporativnog upravljanja u RS i regiji. Za danas je predviđena rasprava o javnim ponudama hartija od vrijednosti na berzi.

Na konferenciji Banjalučke berze podijeljene su i nagrade najuspješnijim brokerskim kućama u 2006. godini. Priznanja za lidersku poziciju uručena su Hypo Alpe Adria banci, dok su se na drugo, odnosno treće mjesto pozicionirali brokersko odjeljenje Nove banke i banjalučki Eurobroker.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti