TIBiH - Ključni problem bh. javnih preduzeća je politička kontrola

26.03.2018. 12:50 / Izvor: Akta.ba
TIBiH - Ključni problem bh. javnih preduzeća je politička kontrola

Ključni problem s kojim se suočavaju javna preduzeća u Bosni i Hercegovini je politička kontrola.

Ključni problem s kojim se suočavaju javna preduzeća u Bosni i Hercegovini je politička kontrola, istaknuto je na regionalnoj konferenciji "Kako jačati dobro upravljanje u javnim preduzećima?" koju je danas organizovao Transparency International BiH.

Predsjedavajući Upravnog odbora TIBiH Srđan Blagovčanin rekao je da su javna preduzeća sredstva u rukama vladajućih političkih struktura kojim oni osiguravaju svoj ostanak na vlasti.

"To se postiže nezakonitim zapošljavanjem, te izvlačenjem dobiti zbog čega građani od javnih preduzeća ne dobijaju onu vrstu usluga koju bi ona trebala da pružaju", pojasnio je Blagovčanin.

Dodao je da je neophodno pružiti podršku javnim preduzećima u jačanju mehanizama odgovornosti i transparentnosti, te ukupnog funkcionisanja kroz unaprjeđenje procesa imenovanja, kako bi mogla pružati odgovarajući kvalitet usluga građanima.

Britanski ambasador u BiH Edward Ferguson naveo je da u svim analiziranim javnim preduzećima ima puno dobrih ljudi koji vrijedno rade, ali je očigledno da ta preduzeća nisu dovoljno efikasna.

"Velika Britanija želi pomoći onima koji nastoje popraviti stanje i ova analiza će biti temelj za daljnji rad", kazao je Ferguson.

Istraživanje o dobrom upravljanju u javnim preduzećima u BiH rađeno je na uzorku od 100 preduzeća, a projekt je podržala Vlada Velike Britanije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti