Vijesti

Tihomir Ljubojević: RS nije dovoljno iskoristila turističke potencijale

08.12.2009. 16:13 / Izvor: Fena

Turistički potencijali Republike Srpske, koji su značajni, nisu dovoljno iskorišteni, ocijenio je 08. decembra 2009. godine vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije RS-a Tihomir Ljubojević.

On je rekao da se radi o potencijalima koji bi mogli da postanu "brend", poput zimskih centara, avanturističkog turizama, aktivnih odmora, kružnih putovanja, lova i ribolova i ruralnog turizma.

Banje i nacionalni parkovi su, kaže, djelimično već promovirali, posebno na turističkim sajmovima u zemljama bivše Jugoslavije, u kojima bi trebalo tražiti partnere i za realizaciju programa aktivnosti u 2010. godini.

Ljubojević je u izjavi novinarima u Banjoj Luci, u pauzi radnog sastanka s predstavnicima lokalnih turističkih organizacija, Ministarstva trgovine i turizma RS-a i Privredne komore RS-a, kazao i da je entitetska vlada prepoznala turizam kao "posebnu privrednu granu".

Izrazio je i nadu da će ta oblast dobiti još veće mogućnosti razvoja nakon što budu usvojeni zakon i strategija razvoja turizma u RS-u.

"Do usvajanja tih akata, RS bi trebalo da se osloni na Srbiju koja sada ima bezvizni režim i Sloveniju koja je ušla u Evropsku uniju, kako bi lakše prišla međunarodnim fondovima i projektima za razvoj turizma", dodao je Ljubojević.

Trenutni prihodi Turističke organizacije RS-a su samo 30 % od skupljene boravišne takse, koji su u ovoj godini iznosili oko 240.000 KM, što je iskorišteno za promociju turizma na sajmovima u zemljama bivše Jugoslavije, te na berzi u Sloveniji, za šta su štampani i određeni promotivni materijali.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti