Tijesno do seta zakona o akcizama?

10.04.2017. 08:15 / Izvor: Nezavisne novine
Tijesno do seta zakona o akcizama?

Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH mogao bi već danas zakazati hitnu sjednicu ovog doma u sedmici koja je pred nama.

Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH mogao bi već danas zakazati hitnu sjednicu ovog doma u sedmici koja je pred nama kako bi na dnevni red stavili set zakona koji se odnose na povećanje akciza na naftu i naftne derivate u iznosu od 15 feninga po litru.

Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Predstavničkog doma BiH, kazao je juče da očekuje da zakoni danas stignu iz Doma naroda u Predstavnički dom, te da će se nakon toga konsultovati s članovima Kolegija.

"Potrebno je da dva člana Kolegija budu 'za' i sjednica može brzo biti zakazana. Pred nama će biti novi korigovani zakoni. Očekujem kao i prošli put da oni prođu na ovom domu. I prošli put sam glasao 'za'. Nadam se da će set zakona o akcizama biti usvojen jer to je naša obaveza", rekao je Džaferović.

Upitan da li očekuje da će MMF ponovo produžiti rok BiH za ispunjavanje obaveza iz pisma namjere, Džaferović je rekao da ne zna.

Savez za promjene tvrdi da je upitno održavanje hitne telefonske sjednice Vijeća ministara BiH zbog toga što na toj sjednici neki ministri iz reda srpskog naroda nisu učestvovali. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je za Klix.ba da će danas biti organizovana sjednica Predsjedništva SDSa kako bi se donio konačan stav o "ilegalnoj" sjednici.

Mektić je najavio pokretanje pravne procedure zbog "nezakonitih odluka Vijeća ministara BiH o setu zakona o akcizama, prvenstveno zbog toga što ministrima iz Saveza za promjene materijal i dnevni red nisu dostavljeni 24 sata prije održavanja sjednice, kako nalaže Poslovnik o radu". On je,  također, problematizirao to što je "sjednicu vodio generalni sekretar, koji uopšte nije član Vijeća ministara BiH", kazavši da mu je on i slao poruke da je sjednica održana i set zakona izglasan.

Čini se da i partneri iz HDZ-a BiH nisu "načisto" da li je pametno zakazati sjednicu na kojoj će biti "tijesno" kada je u pitanju glasanje.

Borjana Krišto (HDZ BiH), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, kazala je da ne može reći da li će biti sjednice ili neće, te da će o tome odlučiti Kolegij.

"Nisam vidjela novi set zakona, ima li suštinskih promjena", kaže Krišto.

Ovaj set zakona trebalo bi da bude razmatran po hitnom postupku, nakon što je Vijeće ministara BiH u petak na hitnoj telefonskoj sjednici izvršilo tehničke korekcije ovih prijedloga zakona i uputilo ih u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Podsjetimo, 5. aprila je set zakona o akcizama odbijen u Predstavničkom domu, jer nije bilo proste većine koja je glasala za prihvatanje akciza na naftu i naftne derivate. Dva dana poslije na redovnu sjednicu Doma naroda BiH u dnevni red je uvršten ovaj set zakona po hitnoj proceduri i prošao je jer je "da" akcizama reklo sedam delegata iz FBiH i tri delegata iz RS, čime je postojala entitetska i opšta većina za usvajanje zakona.

Momčilo Novaković (NDP), poslanik u Predstavničkom domu BiH, ističe da sjednica još nije zakazana, ali i da sa stanovišta Saveza za promjene ostaje sporan način na koji je Vijeće ministara izvršilo korekciju seta ovih zakona. Tvrdi da pojedini ministri iz reda srpskog naroda nisu ni učestvovali na toj "telefonskoj sjednici", te da po zakonu takve sjednice i ne postoje.

"Vidjećemo šta će biti. Prošli put je od 42 poslanika na sjednici bilo 39. Sve zavisi ko će doći na sjednicu. Sve je moguće, i da bude isti rezultat kao prošle sedmice, ali i da se on promijeni", rekao je Novaković.

Dušanka Majkić (SNSD), poslanik u Predstavničkom domu BiH, kaže kako se nada i vjeruje da će početkom ove sedmice biti zakazana hitna sjednica ovog doma, te da će set zakona o akcizama konačno biti usvojen.

Kaže da se nada da će kolegij biti zakazan već danas, te da vjeruje da će nam MMF po drugi put produžiti rok za ispunjavanje uslova za drugu tranšu aranžmana. Senad Šepić, poslanik u Predstavničkom domu BiH, kazao je da još nije dobio poziv za sjednicu ovog doma, iako u medijima već danima čita da bi sjednica mogla biti zakazana u toku ove sedmice.

"Kad vidim zakon, onda ću moći reći da li se moj stav promijenio", rekao je Šepić.

Damir Bećirović (DF), poslanik u Predstavničkom domu BiH, kaže da će ova stranka glasati protiv seta zakona o akcizama, ali da bi on mogao proći.

"Biće tijesno, ali bi zakoni mogli proći. Očigledno na sceni imamo novu parlamentarnu većinu (SNSD, SBB, SDA i HDZ BiH) kojoj je zafalilo para", kazao je Bećirović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti