TIKA i IUS organizovali kurs 3D SolidWorks: Certifikate dobilo 28 osoba

15.09.2017. 13:28 / Izvor: Akta.ba
TIKA i IUS organizovali kurs 3D SolidWorks: Certifikate dobilo 28 osoba
OTVORI GALERIJU

Svi plaznici kursa nakon ove edukacije su osposobljeni da rade u oblasti 3D modelinga u smislu tehničkog crtanja, dizajna i modeliranja.

Na Internacinalnom Univerzitetu u Sarajevu, danas je upriličio ceremoniju dodjele certifikata za 28 polaznika koji su od 1. augusta do 15. septembra uspješno pohađali besplatan kurs Microcontrollers i 3D SolidWorks.

Kurs su organizovali Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) i Centar za cjeloživotno obrazovanje IUS Life.

Svi plaznici kursa nakon ove edukacije su osposobljeni da rade u oblasti 3D modelinga u smislu tehničkog crtanja, dizajna i modeliranja.

Pomoćnik direktora IUS Life centra, Mirsada Mehremić kazala je kako je cilj bio osposobiti polaznike za samostalni rad, rad od kuće, rad u struci te privređivanje.

"Kurs je trajao 200 školskih sati. Vjerujemo da ovi kvalitetni kursevi mogu pomoći našim korisnicima da lakše dođu do posla. Ovo su kursevi koji daju bolju konkurentnost na tržištu rada", kazala je Mehremić, napominjući kako su posebno željeli poticati ugrožene kategorije, osobe bez zaposlenja, te osobe sa tjelesnim poteškoćama da pohađaju i završe ovaj kurs.

Obraćanjući se uspješnim polaznicima kursa rektor, prof. dr. IUS-a Tahsin Erkan Ture podsjetio je da je TIKA u proljeće došla sa prijedlogom ovog projekta čija implementacija je počela u ljeto ove godine.

"Danas ovdje beremo plodove ovog rada. Siguran sam da ste shvatili vrijednost ovog projekta", kazao je Ture.

Omer Faruk Alimci, koordinator TIKA-e za Bosnu i Hercegovinu izjavio je da prijateljska BiH ima veoma važno mjesto kada je u pitanju njihova saradnja.

"Tehnologije se u današnje vrijeme razvijaju velikom brzinom s tim u vezi su IUS-u smo predložili kurs koji je završen ovih dana", istaknuo je Alimci.

Nađa Vražalica samo je jedna od polaznica koja je uspješno završila kurs Microcontrollers. Kaže kako je dosta naučila na kursu i kako će joj pomoći u daljem školovanju.

Smatra kako treba više ovakvih kurseva jer se radi sadrže više praktičnog rada.

Kurs je uspješno završio i Harun Muhić, student druge godine Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Njemu je također kurs bio veoma koristan, jer kako navodi u današnjem svijetu mladim ljudima je potrebno da znaju programirati.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti