Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

TIKA i TZKS: Dogovoreno zajedničko djelovanje i jačanje turizma u BiH

22.01.2021. 11:47 / Izvor: Akta.ba

Turističku zajednicu Kantona Sarajevo (TZKS) posjetio je Muhamed Unal, koordinator TIKA-e za Bosnu i Hercegovinu, a cilj posjete bila je međusobna saradnja i koordinacija, o čemu je razgovarao sa predsjedavajućim Povjerenstva Turističke zajednice KS Mufikom Muslićem.

Unal je naglasio da postoji interesovanje za zajednički rad u smislu pružanja pomoći Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo da razvije turističke potencijale na temelju dobrog primjera Turske - ta zemlja je počela sa turizmom na obali i ljetovalištima ali je s godinama izuzetno razvila i druge vidove turizma.

Podsjetio je da za turistički razvoj pored bogatog kulturno-historijskog naslijeđa, koje Sarajevo ima, treba ulagati i u kvalitet kadrova koji će pružati što kvalitetnije usluge turistima, te dodao da je u Turskoj prisutna kultura visoko kvalitetne usluge i fokus na gosta, što je državu i pozicioniralo među visoko razvijene turističke zemlje.

"Za održiv turistički razvoj potrebna su četiri stuba: turistički potencijal, kvalitetna usluga, dolazak turista i njihov sretan odlazak", naglasio je Unal.

Izuzetno zadovoljan, prvom kako je nazvao historijskom posjetom TIKA-e Turističkoj zajednici KS, predsjedavajući Muslić je potvrdio spremnost za ostvarenje saradnje s agencijom koja predstavlja državu čiji su građani među prvih pet na statističkoj listi turista kada je u pitanju posjeta Kantonu Sarajevo.

Naglasio je važnost historijske poveznice Bosne i Hercegovine i Turske, kazavši kako je Osmansko carstvo ovdje ostavilo bogate sadržaje koji su i danas među najzanimljivijim turističkim potencijalima, poput brojnih vjerskih i kulturnih objekata, biblioteka itd.

"Upravo te potencijale želimo približiti građanima Turske, ali im želimo pokazati i netaknute planine i rijeke, te ostala prirodna bogatstva Bosne i Hercegovine", naglasio je Muslić

Usaglašeno je da bi trebalo organizirati tematske dolaske turističkih i medijskih djelatnika u obje zemlje, te na taj način razmjenjivati iskustva. Predloženo je da jedan od vidova buduće saradnje bude sufinansiranje turističkih karti, zatim karti kulturno-historijskog naslijeđa (mapa kulture BiH) koje bi bile urađene i u digitalnom obliku.

Jedan od budućih zajedničkih projekta mogla bi biti i turistička signalizacija, koju Turistička zajednica Kantona Sarajevo želi uspostaviti u što skorijem roku. Svoja iskustva i pomoć TIKA bi mogla pružiti i u projektu stvaranja boljih uslova za turističke autobuse – parking i stajališta, što je također jedan od važnih projekta koji će Turistička zajednica KS uskoro realizirati, saopćeno je iz TZKS.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti