Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

TIKA prezentirala sistem i način uzgoja povrća na balkonima za građane Zenice

Turska razvojna agencija (TIKA), u sklopu projekta "Smanjenje urbanog i ruralnog siromaštva", realizira  projekt "Urbane poljoprivrede". 

19.03.2019. 07:41 / Izvor: Fena

Turska razvojna agencija (TIKA), u sklopu projekta „Smanjenje urbanog i ruralnog siromaštva“, a u želji da pomogne bh. domaćinstvima koji žive u stambenim zgradama, realizira  projekt "Urbane poljoprivrede". 

Građani, prije svega za svoje potrebe, na ovaj način na balkonima  proizvode svježe povrće i začinsko bilje, koje mogu i prodavati - izjavila je koordinatorica projekta Lutvija Karić, profesorica na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu.

"U prvoj smo fazi podijelili 50 sistema za građane Sarajeva, a isti broj namijenjen je i za građane Zenice. Ukupno ćemo u sedam gradova Bosne i Hercegovine ove godine podijeliti 320 sistema te rasad povrća i začinskog i ljekovitog bilja. Riječ je o vertikalnom sistemu, koji podrazumjeva hidrofonski sistem za proizvodnju  povrća, začinskog i ljekovitog bilja, a može se uzgajati i jagoda", kazala je profesorica Karić na današnjoj promociji u sali Gradske uprave Zenica, istaknuvši  kako smo još uvijek pioniri u ovom poslu.

"Mi smo na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu kreirali ovakav sistem, a TIKA je prepoznala njegovu važnost za proizvodnju baš u urbanim sredinama i za svoje potrebe", istakla je profesorica Karić.

Prednost u dobijanju podrške, odnosno tog sistema koji je kompletan bh. proizvod, kako je navela profesorica Karić, imaju penzioneri, nezaposleni, invalidi i osobe sa posebnim potrebama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti