TK traži rješenje za registraciju fizičkih lica koja izdaju smještaj

31.05.2018. 08:50 / Izvor: Fena
TK traži rješenje za registraciju fizičkih lica koja izdaju smještaj

Voditelj turističkog ureda Turističke zajednice TK Miralem Mešković naveo je da ti iznajmljivači trebaju podlijegati porezu na dohodak.

Zbog propusta u zakonskoj regulativi, fizička lica koja turistima iznajmljuju apartmane u Tuzlanskom kantonu ne mogu se registrovati, odnosno dobiti odgovarajuće rješenje o obavljanju te djelatnosti.

Turistička zajednica TK je zbog mnoštva zahtjeva uputila dopis resornom federalnom ministarstvu a odgovor je glasio da smještajne kapacitete mogu registrovati pravna lica u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i obrtnici u skladu sa Zakonom o obrtu.

Navedeno je da je moguća i registracija fizičkih lica - vlasnika nekretnina za iznajmljivanje, s tim da ona ne bi bila podložna fiskalizaciji kao obrtnici.

Ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj TK Mirsad Gluhić rekao je da bi problem mogao biti riješen donošenjem određene uredbe, pravilnika ili izmjenom Zakona o turističkim zajednicama u TK tako da fizička lica budu uvedena u sistem.

Dodao je da bi rješenje na području čitavog kantona trebalo biti jednoobrazno a ne da svaka lokalna zajednica ima svoj sistem.

Voditelj turističkog ureda Turističke zajednice TK Miralem Mešković naveo je da ti iznajmljivači trebaju podlijegati porezu na dohodak, vode evidenciju o gostima, te naplaćivati boravišnu taksu.

Ukoliko vlasnici nekretnina uspiju legalizovati iznajmljivanje viška prostora turistima bit će uvršteni u turističku ponudu. Tuzla je osnovala svoju turističku zajednicu nakon što je Zakonom o turističkim zajednicama TK omogućeno osnivanje lokalnih turističkih zajednica. Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK nedavno je izdalo dozvolu i za osnivanje turističke zajednice u Srebreniku.

Direktor Turističke zajednice Grada Tuzle Edin Jahić kazao je da će kantonalna turistička zajednica i dalje voditi ubiranje prihoda, s tim da će njima slati te informacije, ali će smještajni kapaciteti s područja Tuzle biti u informacionom sistemu Turističke zajednice Grada Tuzle.

Kanton Sarajevo počeo je s izdavanjem rješenja o obavljanju te djelatnosti fizičkim licima, a na nivou TK slijedi usaglašavanje stavova lokalnih zajednica o registraciji fizičkih lica koja iznajmljuju sobe, stanove i apartmane.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti