Todorić u ekskluzivnom intervjuu: Konzum su mi uzeli protivpravnim radnjama

16.04.2018. 07:50 / Izvor: N1
Todorić u ekskluzivnom intervjuu: Konzum su mi uzeli protivpravnim radnjama

Todorić je priznaod a je svjestan kako je njegova uprava kršila propise, no ne smatra se odgovornim.

Ivica Todorić – ekskluzivno za N1 u svom prvom pravom intervjuu ikad, bez dogovorenih pitanja i kontroliranih uvjeta – nekad najmoćniji Hrvat, a sada prvi osumnjičenik u slučaju teškom više od milijardu kuna – priznao je Domagoju Novokmetu da je svjestan kako je njegova uprava kršila propise, no ne smatra se odgovornim.

Prvi put u svom životu Ivica Todorić suočio se s novinarskim pitanjima i potpitanjima koja nije unaprijed kontrolirao.

"Vi ste potpisali jamstva, a nakon toga ste izjavili da su bezvrijedna. Jeste li time priznali da ste se ogriješili o zakon?" Pitanje je to na koje je Todorić dao više nego zanimljiv odgovor: "Ma kakvi... Sad ću vam objasniti... Mi smo kršili čitav niz propisa."

Za to su, kaže, krivi pravnici koji su pisali ugovore.

"Za mene to uopće nisu bila jamstva, ja sam imao dug koji sam uvijek servisirao", pojasnio je.

No, baš zbog neservisiranja duga – Agrokorovi dobavljači okrenuli su mu leđa. U sat i pol razgovora niti jednom na sebe nije preuzeo odgovornost za krah koncerna, a dok za desetke milijardi jamstava kojima je opteretio Ledo, Jamnicu i druge perjanice Agrokora, krivi svoje bivše pravnike – za poslovanje mjenicama, kaže, HNB je dobro znao i uvjerava nije bilo manipulacija.

"Kume. To je jedini moj izvor, i moji dobavljači. Ja sam gradio njih, oni su gradili mene", kaže.

 Na pitanje je li ih ucjenjivao  da pristanu na poslovanje s mjenicama, odgovorio je: "Sigurno da sam pitao koliko ti imaš prostora, koliko ja, što vamo-tamo. Da su me pustili još godinu dana, ja bih od tih kompanija s poteškoćama napravio čudo."

Da su ga pustili Agrokor bi prodao putem Inicijalne javne ponude dionica i tako izvukao koncern iz problema – iako baš ovu tvrdnju Todorić konstantno ponavlja, kako u svome blogu, tako i u ovome intervjuu – činjenica je kako je potpisao da odustaje od IPO-a još u prosincu 2016.

Sad uvjerava da su ga nagovorili njegovi savjetnici na to odustajanje: "Oni mene ipak nagovaraju da maknem taj ugovor za IPO, da se stvarno neki vrag ne dogodi, lako ga mi vratimo i 'popeglamo'. Mi smo razvrgnuli ugovor zbog toga što nismo išli na IPO, mi smo poslije toga i dalje primali ljude i završavali posao."

No, kako je u prvoj velikoj reviziji nakon odlaska Todorića utvrđeno da su troškovi pripreme za IPO bili veći od dvije milijarde kuna, te da je 50% tih troškova ustvari bilo za ljetovanja, helikoptere, jahte i drugi luksuz – upravo taj dio fokus je istrage DORH-a protiv njega – zbog sumnje u izvlačenje novca.

Todorić ne misli da je spornno plaćanje privatnih putovanja članovima njegove obitelji. "Ma kakvi, ma dajte, ma to je čista laž", kaže.

"Kakvi Agrokor, oni nisu imali pravo da na Agrokor proknjiže jedan moj trošak", dodaje.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti