Tokom epizode pripravnosti: Kakanjske firme pridržavale se mjera za smanjenje zagađenosti zraka

22.02.2012. 14:31 / Izvor: eKapija.ba
Tokom epizode pripravnosti: Kakanjske firme pridržavale se mjera za smanjenje zagađenosti zraka

Federalna uprava za inspekcijske poslove poslala je jučer dopis na adresu Općine Kakanj u kojem navode da su tokom epizode pripravnosti izvršili obilazak i provjeru poštivanja mjera za smanjenje vrijednosti sumpor-dioksida u zraku.

Kako navode, obilazak je izvršen 18. i 19. januara 2012. godine i obuhvatao je Termoelektranu Kakanj, Trgošped, RMU Kakanj, Tvornicu cementa Kakanj, Delta Petrol, Delibašić Poliuretani, Vodokom...Ocjena je da su se sve firme pridržavale mjera za slučaj pripravnosti od obustavljanja proizvodnje, preko smanjenja proizvodnje, do redukcije saobraćaja u dane 28, 29. i 30.12.2011. godine kad je odluka bila na snazi.

Po prijavi mještana MZ Čatići inspektor je izvršio pregled i lično sa predstavnicima MZ i Termoelektrane Kaaknj dogovorio zajedničke aktivnosti na rješenju problemu.

Podsjetimo, zbog prekoračenja graničnih vrijednosti sumpor-dioksida i lebdećih čestica koje je zabilježila mobilna monitoring stanica Općine Kakanj i fiksna imisiona stanica, općinski načelnik Mensur Jašarspahić Suri, u svojstvu predsjednika Operativnog štaba Općine Kakanj za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka na području ZDK, proglasio je, krajem prošle godine, epizodu pripravnosti o čemu je obaviještena i Federalna uprava za inspekcijske poslove od koje je zatraženo da poduzme mjere iz svoje nadležnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti