Tolušić: Namjera Pravilnika isključivo kvaliteta hrane, ne šteta susjedima

07.08.2017. 08:09 / Izvor: Fena
Tolušić: Namjera Pravilnika isključivo kvaliteta hrane, ne šteta susjedima

Hrvatski ministar poljoprivrede izjavio je da je namjera pravilnika bila isključivo briga o kvaliteti hrane koja dolazi u Hrvatsku.

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u nedjelju da je namjera pravilnika, kojim su povećane pristojbe i pojačan fitosanitarni nadzor pri uvozu voća i povrća iz zemalja izvan EU, bila isključivo briga o kvaliteti hrane koja dolazi u Hrvatsku a ne nanošenje štete susjednim zemljama, te je najavio da će razgovarati s njihovim ministrima.

Tolušić je rekao da se pravilnik kojeg je donijelo njegovo ministarstvo odnosi na 168 zemalja u svijetu koje nisu u EU.  Rekao je da mu je žao ako se to ispolitiziralo jer definitivno tako nije trebalo biti, kao i da po njemu ne postoje razlozi za protumjere Srbije.

"Očekujem da ćemo sjesti sa ministrima iz susjednih zemalja kroz tjedan ili dva i da ćemo vidjeti u čemu je točno problem. Do sada smo dobili prigovor samo iz Srbije i vidjet ćemo što se može napraviti po tom pitanju", izjavio je ministar Tolušić odgovarajući jučer u Sinju na pitanja novinara o protumjerama iz Srbije.

Napomenuo je da cijena robe u jednom kamionu koji dolazi u Hrvatsku 250 do 300 tisuća kuna (od oko 65.000 KM do oko 80.000 KM), a pregled iznosi dvije tisuće kuna (oko 500 KM) te da se radi o "iznosima koje na jednoj generalnoj razini nisu veliki". Napomenuo je i da je prošlog tjedna iz Srbije pregledano pet kamiona, iz Bosne i Hercegovine tri i iz Albanije četiri kamiona.

"Govorimo o relativno malom broju, ali, kažem, žao mi je ako je to dovelo do problema s druge strane. Tu smo, ako treba sjesti i razgovarati. Ministarstvo poljoprivrede je tu", poručio je ministar Tolušić.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 90 na 2000 kuna.

Srbija je spremila stroge mjere kojima će uzvratiti Hrvatskoj ukoliko ne promijeni pravilnik kojim su pogođeni i srpski izvoznici. Carinske ispostave na graničnim prijelazima prema Hrvatskoj dobile su upute o primjeni mjera, ali će se sačekati ishod razgovora resornih ministara zemalja regije u ponedljeljak 8. kolovoza, potvrđeno je Hini iz više neslužbenih izvora bliskih srbijanskoj vladi i ministarstvu poljoprivrede. Beogradski mediji, međutim, pišu kako je Srbija od jučer, "osim voća i povrća, strogim kontrolama podvrgnula i sve druge proizvode iz Hrvatske, zbog čega ih neće biti na tržištu u narednih 30 dana, koliko traje ta procedura".

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović smatra da je najbolje rješenje za trgovinski spor koji je nastao između Hrvatske i država zapadnog Balkana zbog povećanja iznosa pristojbi za nadzor nad kvalitetom uvezenog voća i povrća izmjena te odluke i primjena tarifa kakve vrijede u drugim državama-članicama Europske unije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti