Tomislavgrad rekao "ne" termoelektrani Kongora

11.07.2017. 10:08 / Izvor: Akta.ba
Tomislavgrad rekao 'ne' termoelektrani Kongora

Tako je po prvi put stigao otvoreni odgovor iz o tome želi li duvanjski kraj termoelektranu ili ne.

"Naš kraj je ekološki skoro pa netaknut. Neki lobiji nam pokušavaju nametnuti nečistu energiju koje su se odrekle sve nacije, a mi bismo trebali progutati te podvale. Moja politika i politika općinskog HDZ-a i koalicijskog partnera SDA je da to ne ćemo dopustiti", rekao je načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Vukadin tijekom govora na svečanosti proslave Dana općine, prenose Grude-online.info. 

Tako je po prvi put stigao otvoreni odgovor iz o tome želi li duvanjski kraj termoelektranu ili ne.

Naime, mjesecima se već spominje potencijal termoelektrane u Kongori, a oni koji su lobirali za ovaj projekt navodili su kako se radi o spasu za tamošnje stanovništvo i o 1.700 radnih mjesta. Kao investitori spominjali su se Kinezi ali i Amerikanci. No, Tomislavgrad, čini se, ne želi termoelektranu nego da se želi okrenuti obnovljivim izvorima energije kako bi svoj napredak zasnivali na ekologiji, ratarstvu i turizmu.

Govoreći o projektu crpne hidroelektrane Vrilo i vjetroelektrane Mesihovina, Vukadin je rekao kako su ”naišli na mnoštvo prepreka i opstrukcija”.

"Jasno nam je da Tomislavgrad, pored energetskog sektora, ima poseban turistički i ratarski potencijal. Zato ćemo uložiti sve snage da stvorimo infrastrukturu koja potpomaže takav način gospodarenja i življena", rekao je Vukadin.

S druge strane, Gordan Milinić, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH, rekao je kako je termoelektrana u Tomislavgradu velika prilika.

"Imamo veliki interes iz Kine za Termoelektranu Kongora kod Tomislavgrada. Obavljali smo razgovore u Elektroprivredi HZ HB. Postoje neki problemi sa stanovništvom. Kinezi su spremni uložiti oko milijardu i 200 milijuna KM. Vjerujem da će se prepreke sa stanovništvom u slučaju Kongore otkloniti", rekao je.

A nakon kineskih investitora, te šuškanja da bi se u priču mogao uključiti i hrvatski HEP, koji već Tomislavgrad crpi preko neplaćene vode iz Buškog jezera, spominje se da je i američka grupacija CalErin, zainteresirana za ovaj projekt.

Inače, prije nekoliko dana najavljeno je kako će Vjetroelektrana Mesihovina, što je prvi energetski projekt vjetroenergije u BiH, početi s radom krajem godine i da će godišnje proizvoditi 165 GWh električne energije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti