Topić: Veoma značajna podrška EU izgradnji auto-puta kroz RS

01.08.2019. 13:34 / Izvor: SRNA
Topić: Veoma značajna podrška EU izgradnji auto-puta kroz RS

Početak radova na mostu Bosna u mjestu Tovira kod Doboja, na kraju auto-puta 9. januar Banjaluka-Doboj, ozvaničen je 17. juna.

Direktor "Autoputeva Republike Srpske" Dušan Topić izjavio je Srni da je za izgradnju prve dionice auto-puta na Koridoru "Pet ce" kroz RS veoma značajan grant EU od 12,9 miliona evra i da je time zaokružena finansijska konstrukcija za ovaj projekat.

Topić je istakao da je riječ o bespovratnim sredstvima koje je obezbijedila EU kao podršku izgradnji prve faze Koridora "Pet ce" i kreditu koji je za tu dionicu ranije potpisan sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/.

"Prije mjesec su počeli radovi na terenu, a ovo je još jedno zadovoljstvo u nizu kada je riječ o prvoj fazi projekta izgradnje auto-puta na Koridoru `Pet-ce` od petlje Johovac /Tovira/ i petlje Rudanka /Kostajnica/", rekao je Topić.

Prema njegovim riječima, uobičajena je praksa EU da iznosom do 20 odsto ukupne vrijednosti podržava projekte, prvenstveno na Koridoru "Pet ce".

"Ovo je prva dionica tog koridora koju mi gradimo i prvi grant te vrste", pojasnio je Topić.

On je podsjetio da je EU podržala i druge interesantne projekte u RS-u.

"Za izgradnju mosta preko rijeke Save kod Gradiške odobren je grant od 6,8 miliona evra, a prije šest-sedam godina izgradnja petlje Mahovljani je podržana grantom EU u iznosu od pet miliona evra", kaže Topić.

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda i direktor Kancelarije EBRD-a u BiH Jan Braun potpisali su danas u Sarajevu ugovor o grantu za izgradnju dionice Koridora "Pet ce", koji je obezbijedila EU.

U ime donatora potpisivanju je prisustvovao i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

Predstavnici "Autoputeva Republike Srpske" i konzorcijuma koji čine kompanije "Integral inženjering" iz Laktaša i "Granit" iz Skoplja potpisali su u martu u Banjaluci ugovor o izgradnji prve faze auto-puta na Koridoru "Pet ce" kroz RS, između petlji Johovac /Tovira/ i Rudanka /Kostajnica/, a vrijednost radova je 62,5 miliona evra.

Početak radova na mostu "Bosna" u mjestu Tovira kod Doboja, na kraju auto-puta "9. januar" Banjaluka-Doboj, ozvaničen je 17. juna. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti