Toplane Sarajevo nemaju najavu da će doći do promjene cijene prirodnog gasa

17.10.2018. 15:23 / Izvor: Akta.ba
Toplane Sarajevo nemaju najavu da će doći do promjene cijene prirodnog gasa

Cijena centralnog grijanja zavisi od kretanja cijene energenata od kojih se proizvodi toplotna energija.

Toplane Sarajevo u ovom momentu nemaju nikakvu najavu da bi moglo doći do promjene cijene prirodnog gasa, pa shodno tome ne možemo ni govoriti o eventualnoj promjeni cijene centralnog grijanja - kazao je Feni šef kabineta direktora KJKP Toplane Sarajevo Ženja Ljubuškić.

On je pojasnio da "cijena centralnog grijanja zavisi od kretanja cijene energenata od kojih se proizvodi toplotna energija".

"To prvenstveno podrazumijeva kretanje cijene prirodnog gasa kao osnovnog energenta za proizvodnju toplotne energije", dodao je Ljubuškić.

Naglasio je da cijenu centralnog grijanja ne utvrđuju Toplane nego Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog neovisnog stručnog tijela koje formira Ministastvo komunalne privrede i infrastrukture KS.

Cijene centralnog grijanja koje su trenutno na snazi su u primjeni od 1. januara 2018. godine, a utvrdila ih je Vlada KS Odlukom o visini tarifnih stavova KJKP Toplane Sarajevo 28. decembra 2017. i one su snižene za 2,3 posto u odnosu na cijenu koje su bile u primjeni do 31. decembra 2017. godine.

Za stambeni prostor površine 60 metara kvadratnih, bez ugrađenog individualnog mjerila utroška toplotne energije, korisnici su dužni platiti pet mjeseci van sezone grijanja (maj-septembar) - mjesečno po 36,75 KM sa PDV-om, a sedam mjeseci (oktobar-april) dužni su mjesečno platiti 127,9 KM sa PDV-om - kazao je Ljubuškić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti