TRA Agencija održala obuku na temu "Startup u turizmu"

03.06.2019. 13:18 / Izvor: Akta.ba
TRA Agencija održala obuku na temu 'Startup u turizmu'

TRA Agencija za razvoj općine Tešanj je u saradnji sa BI consulting organizovala dvodnevnu obuku na temu "Startup u turizmu".

TRA Agencija za razvoj općine Tešanj je u saradnji sa BI consulting organizovala dvodnevnu obuku na temu "Startup u turizmu". 

Cilj obuke je bio da se okupe svi akteri iz oblasti turizma na području općine Tešanj, ali i susjednih općina, kao što je to npr. Maglaj sa ciljem razvoja kapaciteta i kompetencija svih učesnika u kreiranju jedinstvenog turističkog proizvoda i umrežavanja svih aktera u oblasti turizma koji djeluju u bližem okruženju općine Tešanj. 

Predavač na obuci je bio Samir Mešić, stručnjak iz područja marketinga u turizmu i predstavnik firme Bosnian Guide DMC koja već duže vrijeme djeluje veoma uspješno u području turizma. Polaznici obuke njih više od 10 su dolazili iz razvojnih agencija, udruženja koja se bave zaštitom nalijeđa, te izradom različitih suvenira i drugih proizvoda za potrebe turizma, kao i turističke agencije, prevoznici, hoteli i smještajni kapaciteti, restorani i dr. Obuka se realizovala prema međunarodno certificiranom programu obuke sa brojnim praktičnim vježbama, studijama slučaja i radom na terenu, uz obezbjeđenje certifikata o završenoj obuci za njene polaznike. 

Prema riječima prof.dr. Ismar Alagić-a obuka Startup u turizmu predstavlja značajan iskorak u identifikaciji svih aktera u turizmu, njihovom uvezivanju, podizanju njihovih kapaciteta i kompetencija što je jedinstven slučaj u kreiranju jedinstvene turističke ponude za jednu malu sredinu kao što je to općina Tešanj sa bližim okruženjem.

"TRA Agencija za razvoj općine Tešanj zajedno sa Bosnian Tour DMC je prvi ciklus obuke organizovala besplatno za sve polaznike prvog ciklusa sa područja općine Tešanj. Posebno je značajno istaknuti angažman TRA Agencije za razvoj općine Tešanj u segmentu pružanja usluga mentoring budućim startup subjektima kako u oblasti turizma, tako i u svim drugim djelatnostima", istakao je on. 

Samir Mešić, predavač na obuci je izjavio dao ovakvi programi obuke se realizuju Sarajevu, ali je ovo prvi puta da nešto rade u jednoj maloj srednici, kao što je Tešanj, ali sa velikim potencijalom za razvoj turizma.

"Posebno me raduje dobra saradnja sa TRA Agencijom za razvoj općine Tešanj koja je okupila sve aktere koji djeluju u predmetnoj djelatnosti i posjeduje kapacitete za pružanje usluga mentoring za poslovne subjekte koji djeluju u različitim djelatnostima", istakao je.

Polaznik obuke, Barza Tanich, predstavnik AlQefary Group i projektni rukovodilac Jezera Jelen izjavio je: "Mi uvodimo brojne sadržaje u kompleksu Jezera Jelen, a u narednih nekoliko dana stavit ćemo u funkciju poligon za Paintbaal. Zahvaljujemo se TRA Agenciji na čelu sa direktorom prof.dr. Ismar Alagić-em na kvalitetnoj obuci i dosadašnjoj dobroj saradnji, a svim akterima sa područja općine Tešanj koji izrađuju proizvode sa potencijalom plasmana u turizmu, nudimo mogućnost distribucije putem našeg kompleksa Jezero Jelen. Obezbjeđujemo prostor za predstavljanje i prodaju brojnih proizvoda koji predstavljaju specifičnost ovog prostora". 

Adnan Mahmutović, šef recepcije u hotelu Villa Ukus je rekao: "Želim pohvaliti ovu aktivnost TRA Agencije za razvoj općine Tešanj, koja nam pomaže da se bolje umrežimo, te zajednički djelujemo u oblasti turizma kako bi ostvarili mnogo bolje rezultate nego kada bi djelovali pojedinačno. Sviđa mi se koncept obuke sa brojnim praktičnim primjerima i studijama slučaja".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti