TRA dobija konsultantsku pomoć iz Češke za osnivanje Tehnološkog centra

11.07.2019. 13:37 / Izvor: Akta.ba
TRA dobija konsultantsku pomoć iz Češke za osnivanje Tehnološkog centra

Ovo je jedina aplikacija koja je odobrena za aplikante iz Bosne i Hercegovine za 2019. godinu

TRA Agencije za razvoj općine Tešanj posjetili predstavnici češke firme GEOTEST kako bi zvanično saopštili da je odobren projekat “Asistencija pri osnivanju tehnološkog centra za inovacije” od strane Ministarstva industrije i trgovine, Vlade Republike Češke za potrebe razvojne agencije iz Tešnja.

Navedeni projekat korespondira sa strateškim ciljem Uspostava Tehnološkog centra u Tešnju iz Strategije razvoja općine Tešanj 2018-2022/2027. godine. Tokom 2019. godine TRA Agencija će biti korisnik tehničke pomoći u visini 1.069.820,00 CZK od čega je vrijednost granta 919.860,00 CZK koja će biti usmjerena na izradu situacione analize, uspostavu digitalnih alata komuniciranja i promocije, povezivanje sa Tehnološkim parkovima u Češkoj i posjete primjerima dobre prakse, te prenos češkog “know-how” području podrške razvoju inovativnih biznisa kroz obuke koje će češki eksperti održati u Tešnju.

Prema riječima prof.dr.Ismar Alagić-a ovo je jedina aplikacija koja je odobrena za aplikante iz Bosne i Hercegovine za 2019. godinu od strane Ministarstva industrije i trgovine, Vlade Češke Republike kroz češki instrument podrške "Asistencija za trgovinu".

"To nas čini ponosnim da je rad TRA Agencije za razvoj općine Tešanj prepoznat i vrednovan od strane donatora iz nama prijateljske Češke Republike, posebno u segmentu projekata koji potiču inovativne i biznise zasnovane na znanju", izjavio je Alagić.

Damir Kasum, direktor firme Geotest ističe da je ovaj projekat odraz kvalitetnog rada TRA Agencije za razvoj općine Tešanj i povjerenja koje su izgradili sa njenim direktorom kroz raniju saradnju na brojnim projektima.

"To vam je najbolja preporuka i ulaznica za nove projekte. Kroz ovaj projekat želimo da najbolje prakse tehnološkog razvoja iz Češke Republike prenesemo našim partnerima iz Tešnja", poručio je on.

Podsjetimo, u toku je izrada Studije izvodljivosti Tehnološkog centra Tešanj od strane sarajevske firma Enova.

Realizacijom projekta Tehnološki centar Tešanj, mala i srednja preduzeća te općine, Zeničko-dobojskog kantona, pa i šire, postojeći i potencijalni poduzetnici imat će kvalitetniju infrastrukturu i podršku za razvoj i unapređenje svojih inovacijskih i istraživačkih potencijala.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti