Transportbeton d.o.o. Kiseljak Federalnom ministarstvu okoliša dostavio Plan aktivnosti za eskploataciju vapnenca

18.02.2009. 14:14 / Izvor: eKapija.ba
Transportbeton d.o.o. Kiseljak Federalnom ministarstvu okoliša dostavio Plan aktivnosti za eskploataciju vapnenca

Privredno društvo Transportbeton d.o.o. Kiseljak u sklopu kojeg se vrši eksploatacija vapnenca i separacija na eksplaoatacionom polju "Boljkovići-Lepenica" dostavilo je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Plan aktivnosti za postojeće pogone i postrojenja za eksploataciju vapnenca na eksploatacionom polju "Boljkovići - Lepenica" općina Kiseljak radi ocjene prihvatljivosti i odobravanja predmetnog Plana.

Stručna komisija, imenovana od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, obišla je pogone i postrojenja, analiziralo Plan aktivnosti, te sačinilo izvještaj koji je dostavljen Ministarstvu. U njemu je konstatovano da je potrebno sačiniti dopunu Plana aktivnosti.

U postupku uključivanja javnosti, a prije izdavanja okolišne dozvole, Plan aktivnosti sa Dopunama je dostavljen Općini Kiseljak, te nadležnom ministarstvu u Srednjobosanskom kantonu.

Prostor eksploatacije vapnenca nalazi se na istočnim padinama planine Orlovača, općina Kiseljak. Na istočnoj strani ove planine formirana je široka, zaravnjena lepenička dolina kojom protiče rijeka Lepenica.

Na površinskom kopu vapnenca "Boljkovici – Lepenica" kod Kiseljaka uposleno je ukupno 10 radnika, a prema glavnom rudarskom projektu obračunska masa mineralne sirovine iznosi 150.025 kubnih metara.

Na promatranom području nema objekata koji bi bili pod zaštitom kao spomenici kulture. Trenutno je zona eksploatacija u skladu sa istražnim radovima – nova lokacija, a planira se nastaviti i na projektovanoj prema postojećem Glavnom rudarskom projektu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti