Travnička Maguba nakon klompi počinje proizvodnju medicinske patike

01.11.2019. 11:07 / Izvor: Akta.ba
Travnička Maguba nakon klompi počinje proizvodnju medicinske patike

Kompanija nabavlja lasersku mašinu za krojenje iz Italije čija je vrijednost oko 100.000 eura.

Pored osnovnog proizvoda, švedske medicinske klompe, travnička kompanija Maguba kreće sa proizvodnjom specijalne medicinske patike.

Upravo zbog toga, kompanija nabavlja lasersku mašinu za krojenje iz Italije čija je vrijednost oko 100.000 eura. Kompanija je aplicirala za sredstva iz Challenge fonda u okviru kojeg je dobila podršku od oko 30.000 eura.

"Radi se o mašini koja će poboljšati i ubrzati naš rad jer radi na principu laserskog krojenja. Trenutno u fabrici imamo ručno krojenje koje oduzima puno vremena, a sa ovom mašinom sam proces krojenja će biti deset puta brži", navodi Senada Selimović, direktorica firme Maguba.

Dodaje da će laserskim krojenjem dobiti bržu i efikasniju proizvodnju, na kojoj će se osim medicinske patike raditi i ostali dio programa koji Maguba proizvodi.

"Za sada smo uradili samo probne uzorke jednog modela, za nekoliko veličina. Još uvijek ništa nije otišlo na tržište, već samo kupcima na testiranje. Nadamo se da će njena prodaja ići jako dobro jer je rađena od najkvalitetnijih materijala", ističe ona za portal Akta.ba, dodajući da ukoliko se patika svidi kupcima, očekuju njihove narudžbenice jer Maguba ne radi niti jedan par koji nije prodan.

Shodo tome, u planu je zapošljavanje novih ljudi koji će raditi na šivaonama i montažama, kako bi se stigla uraditi veća količina koja će se dobiti novom mašinom.

No, kao i većina kompanija susreću se s problemom odlaska radne snage.

"Iako imamo dobre uslove rada i redovne i pristojne plate, omladina nam ipak odlazi. Žao nam je što nakon nekoliko godina ulaganja, vremena i truda u stvaranje dobrih radnika, gubimo radnika", priča nam ona.

Inače, trenutno zapošljavaju 45 radnika, a sav proizvod ide za Švedsku odakle se plasira dalje u Ameriku, Japan, Francusku, Italiju. Njihovo tržište raste i svake godine dobija nove kupce.

Podsjetimo, Maguba ima dva programa, medicinski i modni. U okviru medinskog programa proizvode švedsku medicinsku klompu moderniziranog dizajna, dok modni program čine nanule sa petom, klasične nanule i sandale.

Trenutno proizvode oko 50 modela medicinske obuće, te 40 modnih modela. 

Iako se proizvodi u Travniku, ovi proizvodi se ne mogu kupiti u našoj zemlji jer se radi o zaštićenom prozvodu koji prvo mora otići za Švedsku.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti