Traže se potencijalni investitori za sedam infrastrukturnih projekata u TK

06.12.2018. 14:05 / Izvor: Akta.ba
Traže se potencijalni investitori za sedam infrastrukturnih projekata u TK

Novac će dobiti pet općina i Grad Tuzla za sedam projekata. Uglavnom se radi o projektima komunalne infrastrukture, izgradnje sportskih i drugih objekata.

Za projekte javno-privatnog partnerstva u šest lokalnih zajednica u Tuzlanskom kantonu planirana su sredstva od 100 hiljada KM. Ugovori sa predstavnicima općina i Grada Tuzla potpisani su danas, piše rtvslon.

Lokalnim zajednicama u Tuzlanskom kantonu za projekte javno-privatnog partnerstva odobrena su sredstva od 100 hiljada KM, koja će općine i Grad Tuzla utrošiti za pripremu projektne dokumentacije. Javnim pozivom za dodjelu grant sredstava predviđeno je da lokalne zajednice osiguraju 50 posto novca, a 50 posto osigurala je Vlada TK.

Novac će dobiti pet općina i Grad Tuzla za sedam projekata. Uglavnom se radi o projektima komunalne infrastrukture, izgradnje sportskih i drugih objekata, a za koje će se tražiti privatni partneri koji će učestvovati u njihovoj realizaciji. Ovi projekti sadržani su i u Zbirnom pregledu potencijalnih projekata javno-privatnog partnerstva 2018-2020. godina koji su vrijedni oko 340 miliona KM. Novac za projektnu dokumentaciju, kako navode iz resornog ministarstva samo je početak ovog investicionog ciklusa.

"Očekujemo početak ovog posla i cijenimo da je ovo način kako angažovati domaći i inostrani kapital u dugoročnom smislu, da bismo dobili bolje usluge i bolji život građana", navodi Osman Puškar, ministar privrede TK.

Grad Tuzla na javni poziv aplicirao je projektom rekonstrukcije i dogradnje Park centra Ilinčica. Dobit će sredstva od 10 hiljada KM za projektnu dokumentaciju, a isti iznos je obezbijeđen iz Budžeta Grada. Inače, projekat dogradnje Park centra Ilinčica vrijedan je 10 miliona KM. Cilj je da nakon njegove realizacije, građani imaju mogućnost obavljanja rekreativnih aktivnosti na jednom mjestu. Izgradnjom parka bila bi upotpunjena turistička ponuda grada.

"Implementacija će krenuti čim sredstva budu operativna. Grad Tuzla već radi na određenim aktivnostima pripreme za ovaj projekat, tako da će nam ova sredstva dobro doći i nadamo se vrlo brzo ići sa realizacijom. Ono što je važno napomenuti, kroz koncept Javno-privatnog partnerstva se zapravo traže investitori za ovakve projekte", ističe Esmir Spahić, šef Odjeljenja za razvojno planiranje i upravljanje razvojem Grada Tuzla.

Općina Srebrenik dobila je sredstva za pripremu dokumentacije dva projekta. Izgradnja sportsko-rekreativnog centra prvi je projekat za koji će se pripremati projektna dokumentacija i tražiti potencijalni partneri za njegovu realizaciju.

"Tu je i projekat izgradnje doma za stare i iznemogle, neposredno u blizini grada Srebrenika koji je zamišljen 80-tih ili 90-tih godina, evo dočekao je 2018. godinu da se napokon uradi projektna dokumentacija i da se ponudi privatnom kapitalu", kaže Adnan Bjelić, savjetnik načelnika za privredni razvoj Općine Srebrenik.

Pored Tuzle i Srebrenika, novac će biti usmjeren i za pripremu dokumentacije projekata iz Gradačca, Kalesije, Doboj Istoka i Sapne. Nakon izrade dokumentacije uslijedit će tražnja potencijalnih investitora za realizaciju projekata od značaja za građane i lokalnu zajednicu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti