Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Traže se rješanja za pomoć institucijama civilnog zrakoplovstva

24.06.2020. 15:21 / Izvor: Akta.ba

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović je sa saradnicima održao radni sastanak sa Čedomirom Šušnjarom, v. d. generalnog direktora Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine, Vladom Jurićem, predstavnikom Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, te direktorima aerodroma u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli Arminom Kajmakovićem, Ivanom Ljubićem, Milanom Račićem i Esedom Mujačićem.

Učesnici sastanka razmatrali su ozbiljne posljedice globalnog utjecaja pandemije koronavirusa na civilno zrakoplovstvo, prezentirajući informacije o presjeku stanja i poduzetim mjerama prevencije, padu prometa od preko 90% u odnosu na prvih šest mjeseci 2019. te ekonomskim teškoćama uslijed velikog pada prihoda. Sve institucije su smanjile troškove poslovanja i izvršile rebalans svojih budžeta i finansijskih planova za 2020. godinu u cilju održanja likvidnosti.

Razmotreni su i scenariji oporavka prometa nakon pandemije COVID-19, utjecaj propisanih preventivnih sigurnosnih mjera na kapacitet prometa, kao i planovi poslovanja za 2021. godinu, s naglaskom na održanje likvidnosti u periodima manjeg prometa.

Također, zatraženo je od vlasnika infrastrukture da dodatno pomognu međunarodnim aerodromima kako bi lakše prevazišli teške posljedice pandemije.

Ministar Mitrović je naglasio da je Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti preduzelo dodatne aktivnosti na iznalaženju rješenja za pomoć institucijama civilnog zrakoplovstva u cilju osiguranja nastavka njihovog nesmetanog rada.

Na kraju su učesnici istakli važnost održavanja ovakvih sastanaka a samim tim i bržeg rješavanja problema sa kojima se institucije civilnog zrakoplovstva suočavaju u ovim teškim vremenima.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti