Traže se strateški partneri za mostarsku Zračnu luku – Moguća i reciklaža starih aviona!

14.11.2007. 11:42 / Izvor: Večernji List
Traže se strateški partneri za mostarsku Zračnu luku – Moguća i reciklaža starih aviona!



Pored škole za letenje i škole za profesionalne pilote, kao jedan od budućih dodatnih sadržaja Međunarodne zračne luke Mostar uskoro bi moglo biti i iznajmljivanje hangara za smještaj starih aviona koji više nisu pogodni za upotrebu. Za ovaj posao, kako kažu u Biznis servis centru Mostar, već ima zainteresiranih strateških partnera.

Ovaj način, kao jedan od dodatnih inicijativa i sadržaja najavio je Alexander Mardian, njemački ekspert kojeg je Grad Mostar angažirao oko revitalizacije i zaživljavanja Luke koja sada posluje u gubitcima. "Već postoje kompanije s posebnom tehnologijom koje se zanimaju za ovaj posao. Riječ je o tome da bi se stari i neupotrebljivi avioni iz avio kompanija ovdje dopremali i presovali te pripremali za svojevrsnu reciklažu.

Također, dijelovi od aluminija, a kojih nema malo u avionima, izrezivali bi se i mogli bi poslužiti Aluminiju Mostar" kazala je u ime njemačkog eksperta Amela Sjekirica, voditeljica BSC tima. Inače, za tzv. "ozdravljenje" Zračne luke Mostar budući strateški partneri s kojima Grad bude potpisao ugovor o najmu Luke, u istu će kratkoročno morati investirati 8,5 miliona EUR.

Mostarska zračna luka nikada neće biti konkurent Sarajevu jer nije veliki "igrač" ali je vrlo zanimljiv po pitanju alternative Sarajevu tokom zime, hodočasničkog turizma i brojnih drugih popratnih sadržaja" kazao je Mardian. Njemački stručnjak strateškog partnera, buduću kompaniju koja će iznajmiti mostarsku zračnu luku i u nju uložiti značajne novce, obećao je naći 2008. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti