Tražit će se povećanje plaća za prosvjetne djelatnike u HNŽ

27.08.2020. 14:28 / Izvor: bljesak.info
Tražit će se povećanje plaća za prosvjetne djelatnike u HNŽ

Tražit će se sastanak s predstavnicima Vlade HNŽ-a na kojem bi se razgovaralo o povećanju plaća.

Odluke u zadnji trenutak za početak nastave, podijeljeni razredi, online nastava, cjelokupna obrazovna konfuzija… sve će to najvećim dijelom ići preko leđa prosvjetnih djelatnika, koji će podnijeti najveći teret. Ionako male plaće za podcijenjenu djelatnost i ljude koji našu djecu spremaju za budućnost, korona kriza odvela je u još veći nered, a s obzirom na dosadašnje stanje, pitanje je hoće li se nadležni sjetiti povećati plaće učiteljima, nastavnicima i profesorima.

''Nastavno osoblje će tu morati prije svega imati izuzetnu pripravu. Morat će se pripremiti za nastavu tako da to što bezbolnije teče i da se sve odradi u tako kratkom vremenu ono najvažnije'', kazali su za Bljesak.info iz jedne od mostarskih osnovnih škola.

Saznajemo da će se na udruzi ravnatelja raspravljati i o mogućnosti povećanja plaće nastavnicima.

Prosvjetari na listu prioriteta

Slavko Lauš, predsjednik Sindikata osnovnih škola HNŽ-a po hrvatskom planu i programu, rekao je za Bljesak.info da će, kada se ispoštuju svi zahtjevi i sve mjere da nastava krene prilagođena na najbolji način za djecu i učitelje, tražiti sastanak s predstavnicima Vlade HNŽ-a na kojem bi se razgovaralo o povećanju plaća.

''I prije korone razgovaralo se o povećanju plaće od 1. rujna, gdje smo došli do nekog zaključka, bilo je razgovora o postotku koliko bi trebalo biti… Kako je korona došla nismo ništa dalje razgovarali. Tražit ćemo da sjednemo, jer velik je obujam poslova koji će sada dobiti, ne samo učitelji nego svi uposleni u obrazovanju, bit će preopterećeni'', rekao je Lauš za Bljesak.info.

S obzirom da liječnici već duže vrijeme od Vlade očekuju odgovore i povećanja plaća, teško je da će prosvjetni radnici sati na listu prioriteta, ali oni to očekuju.

"Od Vlade očekujem da ipak nas stave na listu prioriteta, jer obrazovanje to zaslužuje! Mora biti u sustavu ekonomije i zdravstva jer mi smo izloženi kao i liječnici. Radimo s velikim grupama, ovo su izvanredne okolnosti gdje radimo pod pritiskom, i strah vas je hoćete li vi, ili ne daj Bože, neko dijete biti zaraženo, pa se smatrate odgovornim. Nisu to uvjeti kao što radimo u normalnim uvjetima, sve to treba uzeti u obzir i prioritet prosvjetnog djelatnika, a posebice učitelja u razrednoj nastavi, jer mi smo puno više opterećeni nego kolege u srednjoj školi, a oni imaju 200 KM veću plaću. To su stvari koje netko jednom mora sagledati, problematiku i specifičnosti osnovnog obrazovanja, da ne govorim o kolegama koje rade s djecom s teškoćama u razredu'', poručio je Lauš.

''Ovisi hoće li nastava biti kombinovana, hoće li ići klasično i online… Ako se to desi onda bi sindikat krenuo u akciju da bude i povećanje plaće. Utanačit ćemo vid održavanja nastave, pa tek onda reagirati'', rekao je Omer Tipura iz Sindikata osnovnog obrazovanja HNK, koja nastavu vodi po bosanskom planu i programu.

Kaže da od ministarstva osobno, ne očekuje povećanje plaće, ali jedino ako se sami založimo i daju napor u tom smjeru, vjeruje da bi do povećanja moglo doći.

Bez tehnološkog viška

S obzirom da će sada biti više grupa djece, zanimalo nas je može li se tehnološki višak ''iskoristiti'' kako bi se olakšao rad i popunile norme svima.

''Mi smo imali, na programu gdje se nastava izvodi na hrvatskom jeziku, 35 ljudi koji su tehnološki višak. Svi su zbrinuti u najbližu školu gdje imamo sate i kao sindikat zadovoljni smo što će kolege biti zbrinute i imati sve sate'', kazao je Lauš.

Što se tiče škola koje rade bosanskom planu i programu, tehnološkog viška kod njih nema, a kažu da ukoliko bude potrebe osoblje će se angažirati, najvjerojatnije ugovorom o djelu.

Sindikati se kaže Lauš, zalažu da bude što manje online nastave, jer je to smatra, surogat nastava.

''Online nastavu treba u potpunosti izbjeći i tražiti rješenja da je ne bude. Za razrednu neće je biti, a i tu smo ograničeni. Gdje ne možemo imati ni više od 15 učenika, imamo velike probleme gdje ćemo djecu stavljati u grupe, ako npr. ima 16 učenika u odjelu, dijelit će odjele na dva po osam učenika, jer se moraju ispoštovati preporuke stožera. To nas je nažalost zadesilo, ali po meni treba izbjeći što se može više online nastava, jer je to surogat nastava'', poručio je Lauš. -

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti