Trebevićka žičara vraća se Sarajlijama

15.03.2018. 08:39 / Izvor: Oslobođenje
Trebevićka žičara vraća se Sarajlijama

Odluku o cijeni karte donijet će Gradsko vijeće na sjednici krajem marta, na osnovu prijedloga JKP Sarajevo

Radovi na sarajevskoj žičari protiču prema planu i već sada je sasvim izvjesno kako će gondole iznad Sarajeva sa prvim putnicima uljepšati proslavu Dana grada Sarajeva. U toku su testne vožnje, kako bi se do 6. aprila otklonili svi eventualni nedostaci.

Platežna moć

"Završni radovi su ubrzani, sve se odvija prema planu. Preostalo je da uradimo još neke detalje i da žičaru pustimo u promet", najavili su iz Gradske uprave, naglasivši kako će odluku o cijeni karte donijeti Gradsko vijeće na sjednici krajem marta.

Velija Katica, vijećnik Gradskog vijeća, istakao je kako će se voditi računa o platežnoj moći građana, da prioritet neće biti komercijalizacija žičare, nego vraćanje žičare Sarajlijama.

"Neozbiljno bi bilo licitirati ciframa, jer još niko ne zna koliko će koštati karta. Ekonomisti JKP Sarajevo, koji je zadužen za upravljanje trebevićkom žičarom, napravit će prijedlog koji ćemo razmatrati na sjednici. Sigurno će biti uzeto u obzir sve što bi moglo utjecati na formiranje cijene, i ekonomska situacija naših građana, ali i ekonomska isplativost. Pretpostavljam da ćemo imati i neke posebne cijene za penzionere, studente, za više vožnji i slično", objasnio je Katica.

Nezvanično saznajemo kako bi karta u oba smjera mogla koštati 5 KM, ali konačan cjenovnik će ipak biti utvrđen na sjednici Gradskog vijeća krajem marta.

Gondole

Sarajevska žičara će imati 33 gondole koje će moći prevoziti po 10 putnika. Vožnja od polazne do dolazne stanice će trajati nešto više od sedam minuta. U narednom periodu će biti nastavljeni radovi na hortikulturnom uređenju dolazne stanice, te na ostalim sadržajima. Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je najavio kako će u 2018. i 2019. posvetiti mnogo pažnje ovoj olimpijskoj ljepotici, te su zbog toga i u budžetu planirana sredstva kako bi se upotpunili sadržaji na Trebeviću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti