Trebinjska mala privreda poljuljana ali na nogama

18.07.2020. 09:48 / Izvor: Nezavisne novine
Trebinjska mala privreda poljuljana ali na nogama

Najviše deficitarnih radnji u ranijem periodu bilo je iz oblasti turizma.

Iako je virus korona svugdje u svijetu, pa i u Republici Srpskoj, u velikom obimu umanjio privredno poslovanje, što nije zaobišlo ni Trebinje, naročito u sferi turizma, gradske vlasti su nizom programa znatno ublažile drastične posljedice, tako da na teritoriji ovoga grada nije registrovan ni veliki broj gašenja radnji u pojedinim djelatnostima.

Načelnik Odjeljenja za privredu grada Trebinja Vedran Vučinić kaže da su na području ovoga grada trenutno aktivna 483 samostalna preduzetnika te da nije veliki broj onih koji su otkazali djelatnost, iako se možda stiče drugačiji utisak s obzirom na broj praznih poslovnih prostora u gradu.

"Od izbijanja pandemije izazvane virusom korona na području grada Trebinja 16 preduzetničkih radnji trajno je prestalo s radom i to osam trgovačkih, jedna građevinska i sedam uslužno-zanatskih radnji, ali je u ovom periodu bilo i sedam registracija samostalnih preduzetnika, od čega pet zanatsko-uslužnih, jedna ugostiteljska i jedna iz prevozničke djelatnosti", kaže Vučinić.

Ni u samom životu grada ne stiče se utisak nedostatka bilo koje djelatnosti, jer je u ranijem periodu, ali i sada, gradska vlast subvencionisala deficitarne struke, počev od uobičajenih zanatskih radnji pa do video-produkcije i grafičkog dizajna.

Najviše deficitarnih radnji u ranijem periodu bilo je iz oblasti turizma, koji je u Trebinju u posljednjim godinama doživio pravi procvat, a računa se da je prošla godina bila najbolja u tom pogledu.

"Turizam je kao privredna grana u Trebinju ove godine, kao i svuda, u opadanju, ali smo mi u lokalnoj upravi učinili maksimalni napor da spasimo barem nešto od ove sezone, pa je grad Trebinje u saradnji sa Turističkom organizacijom osmislio i projekat podjele vaučera, što je naišlo na dobar odziv, pa se nadamo da će do kraja godine, ako se i pandemija ublaži, imati dosta bolje rezultate, trudeći se da se vratimo na stari kolosijek", navodi dalje Vučinić.

Iako ni slike sa terena nisu idealne, pa se zanatlije žale na dosta umanjen promet, jer su i platežno najmoćnije mušterije bile iz susjednih gradova Dubrovnika i Herceg Novog, djelatnosti se ipak održavaju.

"Nedostaju nam mušterije sa primorja, od kojih smo dosta zarađivali, ali i ovi domaći su svoje friziranje sveli uglavnom na šišanje, jer se dame sve češće odlučuju na farbanja kod kuće. Nema ni onih masovnih frizura za svadbe, mature, raznorazne godišnjice i okupljanja koja bi se najviše dešavala ljeti, tako da je promet opao, ali se mora raditi", kaže jedna trebinjska frizerka.

Ni ugostiteljsko-turističkim radnicima nije lako, ali se gradske vlasti i ovdje trude da se održi socijalna distanca, bez masovnih okupljanja, ali da objekti rade, zbog čega je i na nedavnom zasjedanju Kriznog štaba grada donesena odluka da se svi zakupci bašta na otvorenom prošire koliko god je to moguće, kako bi stolovi bili na propisanoj udaljenosti, a njihov broj ostao isti.

Poručeno je da će se sve mjere u svim djelatnostima maksimalno poštovati, ali da će, isto tako, Gradska uprava nastojati da se održi kontinuitet u svakom segmentu poslovanja, od turizma do najmanjih radnji, jer je, kako je rečeno, svako sačuvano radno mjesto i te kako dragocjeno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti