Trebinjskim poljoprivrednicima više od pola miliona KM

15.03.2021. 08:16 / Izvor: SRNA
Trebinjskim poljoprivrednicima više od pola miliona KM

Za podršku poljoprivrednim proizvođačima iz Trebinja ove godine biće izdvojeno više od pola miliona KM.

Za podršku poljoprivrednim proizvođačima iz Trebinja ove godine biće izdvojeno više od pola miliona KM, a svi poljoprivrednici iz tog grada, ukoliko ne mogu da neki proizvod sami plasiraju na tržište, mogu da se obrate gradskom Agrarnom fondu, rekao je danas Srni direktor ovog fonda Veselin Dutina.

"Ukoliko je to kvalitetan proizvod otkupićemo ga i plasirati na tržište bilo kroz naše otkupne stanice ili prodajne objekte 'Hercegovačke kuće'", naveo je Dutina.

On je najavio da će, osim postojeće dvije u Trebinju i Banjaluci, uskoro biti otvorena i treća "Hercegovačka kuća" u Istočnom Sarajevu, zbog čega će taj fond otkupljivati mnogo više poljoprivrednih proizvoda nego do sada.

Dutina je zbog toga pozvao poljoprivrednike da potpisuju ugovore o otkupu proizvoda sa tim fondom, istakavši da je to jedan od načina da se pruži podrška poljoprivrednim proizvođačima da bi došli do sredstava za dalja ulaganja.

On je najavio da će iz lokalnog gradskog budžeta, posredstvom Agrarnog fonda grada Trebinja u ovoj godini, biti izdvojeno ukupno 520.000 KM, od čega 300.000 KM za otkup proizvoda od proizvođača, a 220.000 za ostale vidove podrške koje će posredstvom javnih poziva biti podijeljeni poljoprivrednicima kroz osam različitih programa.

"Riječ je o programima podrške individualnim proizvođačima, privođenja zemljišta kulturi, povrtarskoj proizvodnji dodjelom rasada, pčelarskoj proizvodnji nabavkom opreme za pčelare, stočarskoj proizvodnji obnovom dotrajalih stočarskih objekata", naveo je Dutina.

On je rekao da je tu i program za kapitalna ulaganja u proizvodnji i preradi, program podrške Udruženjima korisnika voda za navodnjavanje subvencijom električne energije i program podrške otkupom proizvoda za prodavnicu za penzionere tog fonda "Treća dob", u kojoj oni mogu da kupuju proizvode po subvencionisanim cijenama nižim od 25 do 50 odsto u odnosu na prodajne cijene u marketima.

Dutina je naglasio da Fond svakome ko želi da smanje troškove za ovogodišnju poljoprivrednu sjetvu besplatno stavlja i traktor na raspolaganje.

"Treba popuniti jedan formular, predati zahtjev Agrarnom fondu i kada dođe na red ta parcela da se radi, naš traktor će izaći na teren i obraditi tu parcelu", rekao je Dutina.

On je najavio i da će 20.000 sadnica za presađivanje paradajza i paprike i oko 5.000 sadnica smokve, šipka i masline, u okviru javnih poziva, biti podijeljeno poljoprivrednim proizvođačima.

"Zauzvrat će sa njima Fond sklopiti kooperantske ugovore o otkupu paprike i paradajza kada dođu na rod", najavio je Dutina i istakao da će tako biti zaposlen određen broj ljudi u proizvodnji poljoprivrednih proizvoda koje će fond otkupiti i plasirati na tržište.

On je podsjetio da se sadnice za presađivanje i sadnice mediteranskih kultura smokve, nara i masline uzgajaju u rasadniku tog fonda u kojem je pokrenuta praktična nastava za učenike srednje škole poljoprivrednog smjera.

Dutina je naglasio da su poljoprivrednicima, osim pomenutih podsticaja iz lokalnog budžeta, na raspolaganju i subvencije Ministarstva poljoprivrede, koje svojim programima subvencioniše poljoprivredne proizvođače koji ispunjavaju propisane uslove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti