Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Trgovine i apoteke u KS zbog poskupljenja kažnjene u iznosu od 58.831 KM

Kako nam je potvrdila Vildana Brdarić, portaprol Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, izdata su 73 prekršajna naloga.

26.03.2020. 09:51 / Izvor: Oslobođenje

S ciljem zaštite potrošačkih interesa tržišno-turističi inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo zaključno sa 24.martom izvršili su 94 usmjerena i redovna inspekcijska nadzora kod pravnih i fizičkih lica koja vrše prodaju proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena.

"Nepridržavanje propisanih mjera utvrđeno je u 44 slučaja i to 29 kod trgovinskih objekata i 15 apoteka, radi čega se djelovalo izdavanjem 73 prekršajna naloga u iznosu od 58.831,00 KM, a u skladu sa odredbama Zakona o kontroli cijena, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o unutrašnjoj trgovini. Kao jedan od subjekata koji je odgovoran za zaštitu potrošača u Kantonu Sarajevo, inspektori će u redovnim i usmjerenim nadzorima nastaviti pratiti kretanje cijena osnovnih životnih namirnica, proizvoda i higijenskih potrepština", rekla je za Oslobođenje Vildana Brdarić, portparol Kantonale uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Iz ove institucije još jednom upućuju molbu sugrađanima da se uzdrže od neosnovanih prijava, što je u proteklom periodu zabilježeno u velikom broju slučajeva, kako se njihovi ionako nedostatni kapaciteti u pogledu kadrovske popunjenosti i potrebe da se odgovori na sve zahtjeve vezane za sprečavanje nastanka štetnih posljedica uzrokovanih pojavom epidemije corona virusa, ne bi dodatno opterećivali.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti