Trgovinske povlastice za Zapadni Balkan produžene za još pet godina

27.06.2014. 13:58 / Izvor: eKapija.ba
Trgovinske povlastice za Zapadni Balkan produžene za još pet godina

Prema prijedlogu Komisije, uvjetovana je jedino BiH kojoj bi trgovinske povlastice mogle biti povučene od 1. januara 2016., ukoliko do kraja godine sa EU ne sklopi dogovor o prilagođavanju trgovinskih koncesija.

Europska komisija jučer je usvojila prijedlog Uredbe za produženje nezavisnih trgovinskih povlastica za zemlje i teritorije koje sudjeluju ili su vezane za Proces stabilizacije i pridruživanja EU. Nezavisne trgovinske mjere predviđene za asimetričnu liberalizaciju trgovine daju učesnicima povlašteni pristup tržištu EU.

Jučerašnji prijedlog predstavlja produženje tarifne liberalizacije predstavljene 2009. godine za dodatnih pet godina. Produženje povlastica do 2020. godine trebalo bi da ponudi povlastice za posebne trgovinske mjere kao i dovoljno vremena da EU uskladi, gdje je prikladno, povlastice dodijeljene u 2009. godini sa onim iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.  

Od početka procesa stabilizacije i pridruživanja, Sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju su sklapani između EU i svih zapadnobalkanskih država, osim sa BiH i Kosovom.

BiH je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 2008. god. i time pristala na EU uslove za članstvo. Od tada je na snazi Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima sa BiH, s kojim se čeka na finalizaciju procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Nažalost, u ovom trenutku Komisija nije mogla predložiti automatsko proširenje autonomnih trgovačkih povlastica na BiH. Slijedeći proširenje EU 1. jula 2013., BiH još nije prihvatila da prilagodi trgovinske koncesije koje se dodjeljuju Privremenim sporazumom unutar Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU kako bi se uzela u obzir povlaštena tradicionalna trgovina između Hrvatske i BiH prije pristupa Hrvatske EU, objavljeno je na stranici Delegacije EU u BiH. 

Prema prijedlogu Komisije, autonomne trgovinske povlastice koje se daju BiH će biti povučene od 1. januara 2016., osim ako BiH i EU sklope dogovor o prilagođavanju trgovinskih koncesija do kraja godine.

Nakon što BiH i EU potpišu i privremeno primijene ugovor o prilagođavanju trgovinskih koncesija unutar Privremenog sporazuma, te autonomne trgovinske povlastice će biti ponovo uspostavljene. Komisija očekuje da se BiH brzo konstruktivno uključi u pregovore sa EU o adaptaciji Privremenog sporazuma tako da ne bude prekida u trgovinskim povlasticama. Prijedlog Komisije treba biti prihvaćen od strane Vijeća EU i Europskog Parlamenta da bi stupio na snagu, objavila je Delegacija EU u BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti