Tri institucije potpisale sporazum za integrisan pristup borbi protiv korupcije u KS

02.07.2021. 12:52 / Izvor: Akta.ba
Tri institucije potpisale sporazum za integrisan pristup borbi protiv korupcije u KS

Sporazum je potvrda zajedničke opredijeljenosti ove tri institucije za ostvarivanje boljih rezultata u borbi protiv korupcije.

Danas su glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija, šef Ureda za borbu protiv korupcije KS Erduan Kafedžić te predstavnik MUP-a KS potpisali Sporazum o formiranju zajedničkog koordinacionog tima Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo - Uprave policije za rad po prijavama korupcije i koruptivnih aktivnosti u KS. 

Potpisivanje ovog Sporazuma prvi je pozdravio Eric Larson, savjetnik u Uredu za borbu protiv korupcije KS koji je istakao zadovoljstvo Ambasade SAD u BIH što je pomogla u procesu uspostave integrisanog pristupa u istragama u borbi protiv korupcije.

"Nadamo se da će ovaj Sporazum poslužiti kao model i za druge nivoe vlasti u  Bosni i Hercegovini. Ovo je bila  incijativa lokalnih institucija i mi smo ponosni što smo pomogli u njenoj realizaciji", naglasio je ovim povodom Larson. 

Sporazum je potvrda zajedničke opredijeljenosti ove tri institucije za ostvarivanje boljih rezultata u borbi protiv korupcije. 

Glavna kantonalna tužiteljica Sporazum je ocijenila kao dobar alat koji će unaprijediti saradnju među ovim institucijama.

"Naša saradnja postoji od ranije, prijave Ureda smo tretirali sa posebnom pažnjom. Ovim Sporazumom ćemo poboljšati i kvalitet prijava jer ćemo sada imati neposrednu komunikaciju u ranoj fazi ovog procesa. Vjerujem u ovaj dokument i nadam se da će sve institucije insistirati na njegovom provođenju. Vjerujem da u sinergiji možemo brže doći do kvalitetnijih optužnica što bi svakako vratilo povjerenje građana u rad institucija", naglasila je Sarajlija. 

Iz MUP-a KS su izrazili uvjerenje da ovaj sporazum neće ostati samo na papiru te da će uskoro biti i vidljivi rezultati. 

U Sporazumu su navedeni detalji, aktivnosti i procedure postupanja po prijavama koje imaju elemente krivičnog djela korupcije. Takve prijave će biti odmah, po primitku, zajednički analizirane sa aspekta MUP-a KS, Tužilaštva KS i Ureda. Dokument predviđa integrisanu istragu uz visok nivo koordinacije. 

"Današnji Sporazum je jedna od konkretnih aktivnosti realiziranih uz pomoć Erica Larson na čemu mu se još jednom zahvaljujem. U ime Ureda, mogu garantirati da ćemo u potpunosti provoditi sve navedeno u Sporazumu. Pozivam kolege iz drugih kantona i drugih nivoa vlasti da na ovakav način formaliziraju procese koji su od vitalnog značaja za zaštitu ljudskih prava i demokratiju i vladavine prava", poručio je Kafedžić.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti