al
Tri miliona КM za nova radna mjesta u Banjoj Luci

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tri miliona КM za nova radna mjesta u Banjoj Luci

16.05.2019. 10:53 / Izvor: Akta.ba

Više od 3,1 milion КM iz gradskog budžeta biće uloženo, ove godine, u otvaranje novih radnih mjesta na području Banje Luke, utvrđeno je Akcionim planom zapošljavanja.

Prema ovom dokuemntu, koji će se u ponedjeljak naći pred odbornicma gradske Skupštine, predviđene su razne mjere za provođenje plana, što, između ostalog, uključuje nabavku mašina, prekvalifikaciju radnika, ali i opremanje kabineta u srednjim stručnim školama, sa ciljem da privrednici iz školskih klupa dobiju „gotove“ radnike koji se brzo mogu uključiti u radni proces.

Istovremeno, značajan iznos, blizu 700.000 КM, biće investirano u razvoj preduzetničke infrastrukture, što podrazumijeva ulaganja u Poslovnu zonu "Ramići – Banja Luka", ali i otvaranje nove poslove zone kod "Jelšingrada".

"Pored ovih lokacija, u ovoj godini ćemo nastojati identifikovati i pripremiti barem još jednu novu lokaciju za uspostavljanje poslovnih zona", ističu u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i podsjećaju da je u Ramiće do sada ušlo 16 investitora.

Važan segment razvoja i novog zapošljavanja nose i aktivnosti Centra za razvoj poljoprivrede i sela. Prema akcionom planu za ovu godinu, planirana su podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i realizaciju projekata iz ove oblasti u iznosu od 900.000 maraka, dok će 200.000 КM biti izdvojenao za subvencije za privođenje zemljišta kulturi.

Potencijal za nova zapošljavanja postoji i u sektoru turizma, gdje je za tekuće projekte i programe iz ove oblasti, te za sufinansiranje projekata iz turizma planirano 111.000 КM.

Za sufinansiranje projekata od značaja za grad koji podrazumjevaju nova zapošljavanja, Gradska razvoja agencija će izdvojiti oko 60.000 КM, dok će za sufinaniranje fondacije Inovacioni centar Banja Luka, Grad izdvojiti dodatnih 15.000 КM.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti