Tri tuzlanske firme grade proizvodne pogone i otvaraju 135 radnih mjesta

28.02.2020. 07:44 / Izvor: Akta.ba
Tri tuzlanske firme grade proizvodne pogone i otvaraju 135 radnih mjesta

Riječ je o firmama Probosing d.o.o. Tuzla, Eko sirovina d.o.o. Tuzla i Koala automotive d.o.o. Tuzla.

Nakon što je Gradsko vijeće Tuzla, na prijedlog gradonačelnika Tuzle, usvojilo Odluku o izboru najpovoljnijih ponuđača i davanju saglasnosti na zaključenje ugovora o osnivanju prava građenja na nekretninama u vlasništvu grada Tuzle, jučer su u prostorijama Gradske uprave potpisani ugovori o osnivanju prava građenja na nekretninama u vlasništvu Grada Tuzle u okviru Poslovne zone "Kreka Sjever", između Grada Tuzle i poslovnih subjekata kao nosilaca prava građenja.

Riječ je o firmama Probosing d.o.o. Tuzla, Eko sirovina d.o.o. Tuzla i Koala automotive d.o.o. Tuzla. Time je osiguran nastavak realizacije Poslovne zone "Kreka Sjever" na dodatne četiri parcele, a nosioci prava građenja - poslovni subjekti, uz vrlo povoljne uslove dobili su priliku da u toj poslovnoj zoni grade svoje proizvodne objekte, uz obavezu da osiguraju određeni broj novih radnih mjesta.

Potpisivanju ugovora, uz postupajućeg notara, prisustvovali su i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, predstavnici nadležnih gradskih službi, kao i predstavnici navedenih poslovnih subjekata koji su iskazali veliku zahvalnost i interes da na području grada Tuzle izgrade proizvodne objekte i iste, čim se za to steknu uslovi, stave u funkciju.

Imamović je čestitao odabranim najpovoljnijim ponuđačima, koji su potpisivanjem ugovora postali i nosioci prava građenja na nekretninama u vlasništvu Grada Tuzle, zaželio im sreću u budućem poslovanju, te najavio daljnji nastavak realizacije Poslovne zone "Kreka Sjever" u Tuzli i nastojanje Grada Tuzle da, u okviru zakonskih mogućnosti, osigura što povoljniju poslovnu klimu za sve buduće investitore.

Nosioci prava građenja u obavezi su da nakon pravosnažnosti odobrenja za građenje pribavljenog od strane nadležne službe, započnu svoje radove na objektu u roku od 12 mjeseci od dana pravosnažnosti odobrenja za građenje, te otvore najmanje jedno radno mjesto na 100 m2 bruto površine građevinske parcele na kojoj je planirana izgradnja poslovnog objekta.

S obzirom na površinu parcela za koje su potpisani ugovori o osnivanju prava građenja na nekretninama u vlasništvu Grada Tuzle, poslovni subjekti - nosioci prava građenja u obavezi su da otvore minimalno 135 radnih mjesta.

Također, jedan od uslova koji odabrani ponuđači - nosioci prava građenja moraju ispuniti jeste da su u obuhvatu Regulacionog plana, odnosno Poslovne zone "Kreka Sjever" u obavezi obavljati proizvodno-prerađivačke djelatnosti koje po svojim tehnološkim karakteristikama i zahtjevima ne smiju negativno utjecati na postojeće djelatnosti, objekte i okolinu, niti je dozvoljena izgradnja kompleksa čija je namjera skladištenje, izuzev minimalnih skladišta neophodnih za proizvodno-tehnološki kompleks.

Osim toga, zabranjeno je i da se zagrijavanje prostorija budućeg poslovnog objekta vrši spaljivanjem štetnih i otrovnih nus proizvoda pri proizvodnji finalnog proizvoda iz svoje djelatnosti, ili da se zagrijavanje vrši fosilnim gorivima, saopćeno je iz Grada Tuzla.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti