Vijesti / SVIJET

Trinaest zemalja jedinstveno u zahtjevu za globalnom saradnjom

18.04.2020. 13:58 / Izvor: Fena

Grupa od 13 zemalja, među kojima su Britanija, Brazil, Italija i Njemačka, pozvala je na globalnu saradnju u ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

 

Grupa navodi u zajedničkom saopćenju da je "predana saradnji sa svim zemljama u koordiniranju mjera u poljima javnog zdravstva, putovanja, trgovine, ekonomije i finansija u cilju minimiziranja posljedica i jačanja ekonomskog oporavka".

Zemlje su naglasile potrebu "održavanja zračnih, kopnenih i morskih veza " kako bi se osigurao kontinuirani priliv roba, uključujući medicinsku opremu i pomoć, i povratak putnika njihovim kućama.

Grupa želi da ključni saobraćajni centri širom svijeta ostanu otvoreni i da aviokompanije održe glavne avionske rute.

Grupa - koja također uključuje Kanadu, Francusku, Indoneziju, Meksiko, Maroko, Peru, Južnu Koreju, Singapur i Tursku - istaknula je "značaj i ključnu ulogu naučne zajednice u pružanju savjeta vladama" i predložila je okupljanje naučnih resursa", prenosi AP.

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti