Trivić: Mjere Vlade Republike Srpske pomogle privredi

03.06.2020. 09:21 / Izvor: SRNA
Trivić: Mjere Vlade Republike Srpske pomogle privredi

Trivić je istakao da je s jedne strane to bilo motivaciono za poslodavce, a s druge je na neki način to bila i finansijska pomoć.

Mjere Vlade Republike Srpske koje se odnose na isplatu najniže plate i uplatu poreza i doprinosa na plate radnika firmi kojima zbog epidemije vrusa korona nije bio omogućen rad znatno su pomogle privredi RS-a s obzirom na to da je primjetno da gotovo i da nije bilo otpuštanja radnika, ocijenio je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a Saša Trivić.

Trivić je istakao da je s jedne strane to bilo motivaciono za poslodavce, a s druge je na neki način to bila i finansijska pomoć.

"Prema informacijama u posljednjih nekoliko dana, čak se i dio ljudi koji su bili otpušteni u ovom periodu počeo vraćati na posao", rekao je Trivić Srni.

Prema njegovim riječima, u razgovoru sa Vladom RS-a poslodavci su rekli da je ovo do sada sasvim dovoljna pomoć poslodavcima, te dodao da će u narednom periodu, kada se utvrdi kako će se završiti epidemija virusa korona i kakve će posljedice ostaviti, razmišljati o eventualno nekim drugim mjerama, zavisno od situacije.

Govoreći o posljedicama koje je epidemija virusa korona ostavila na privredu RS-a, Trivić je rekao da ne postoji preduzeće u Repiblici Srpskoj koje nije pretrpjelo neku štetu.

"Neki su pretrpjeli štetu odmah na početku epidemije poput oblasti ugostiteljstva, turizma i saobraćaja, a neki u kasnijem periodu. Ima i dio proizvodnje koja će možda u septembru i oktobru pretrpjeti štetu u zavisnosti od djelatnosti i zaustavljanja nekih svjetskih ekonomskih tokova", rekao je Trivić.

On je naveo da znatan dio privrede RS-a radi smanjenim kapacitetom, od 60 do 80 odsto, te da su rijetki oni koji rade stoodstotno.

"Međutim, situacija u RS-u znatno zavisi od situacije u Evropi i svijetu i što se prije njihova privreda i tržišta probude i naša će privreda profunkcionisati. Prema tome, mi smo značajno vezani za svjetska dešavanja i to će najviše zavisiti i od povratka potrošnje u svijetu generalno", rekao je Trivić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti