Trninić: Cilj 420 kilometara autoputa u RS-u do 2030.

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Trninić: Cilj 420 kilometara autoputa u RS-u do 2030.

06.06.2019. 08:43 / Izvor: SRNA

Republika Srpska intenzivno radi na razvoju putne infrastrukture, s ciljem da do 2030. godine ima mrežu autoputeva u dužini od 420 kilometara, izjavio je u Beogradu ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

On je na Drugoj srpskoj konferenciji o javno-privatnom partnerstvu rekao i da je za Republiku Srpsku trenutni prioritet povezivanje Banjaluke sa Beogradom.

"Već imamo vezu od Banjaluke do Doboja, a od sljedeće sedmice idemo sa izgradnjom na Koridoru 5C i uvodimo izvođače da počnu radove u fazi jedan i dva, te nastavljamo fazu tri i četiri do Vukosavlja", rekao je Trninić.

Prema njegovim riječima, intenzivno se radi i razgovara o vezi od Vukosavlja do granice Brčko distrikta i od Brčko distrikta prema Bijeljini i dalje ka Sremskoj Rači.

Trninić je podsjetio i da Srbija već intenzivno radi, te izrazio očekivanje da će sredinom ljeta biti postavljen i kamen temeljac za zajednički most na rijeci Savi u Rači.

"Sigurno svi želimo da se to što prije dogodi i sve aktivnosti koje sprovodimo idu u tom pravcu i nadam se da neće biti nekih smetnji, kako zna da bude", rekao je Trninić.

On je na panelu sa šefom kancelarije Svjetske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom i direktorom regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za zapadni Balkan Dubravkom Negre najavio i niz aktivnosti u željezničkom saobraćaju u Srpskoj.

Trninić je rekao da Srpska raspolaže sa 420 kilometara pruge od kojih je 90 odsto elektrificirano, dodavaši da je neophodno dodatno ulagati u infrastrukturu i modernizaciju.

On je rekao i da su "Željeznice Republike Srpske" u procesu restrukturisanja i da taj proces po ocjeni Svjetske banke "ide prilično uspješno".

Skup je otvorio pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Jovanka Atanacković koja je naglasila da Srbija podržava svaki vid javno-privatnog partnerstva.

Cilj konferencije je da ukaže na važnost javno-privatnog partnerstva, kao i na ključne probleme u planiranju investicija kroz model javno-privatnog partnerstva.

PODIJELI:

TAGOVI:

Neđo Trninić

autoput

Vlada RS

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti