Trninić tvrdi da bi Željeznice RS-a bez restrukturiranja otišle u stečaj

21.02.2018. 08:46 / Izvor: Fena
Trninić tvrdi da bi Željeznice RS-a bez restrukturiranja otišle u stečaj

Alternativa najavljenom restrukturiranju Željeznica RS-a bio bi stečaj tvrdi entitetski ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić.

Alternativa najavljenom restrukturiranju Željeznica RS-a bio bi stečaj tvrdi entitetski ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić.

U obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS-a, nakon rasprave o zaduživanju RS-a kod Svjetske banke u iznosu od 51,3 miliona eura po projektu za Željeznice RS-a, naveo je da time kreće prva faza u ovom procesom i da nema ambiciju da će sve da bude idalno.

"Da se radilo kako treba, ne bi došlo do ovoga, ali bilo je kako je bilo", kazao je Trninić, nakon niza kritika opozicije koja smatra da se kreditom, koji će vraćati svi građani RS-a, nagrađuju loši direktori javnih preduzeća.

Resorni ministar je najavio da će od marta biti smanjen broj zaposlenih za 350 radnika i da niko dosad nije dobio otkaz, a da će sve obaveze prema njima biti isplaćene.

"Nijedan radnik ne može ostati nezbrinut", rekao je Trninić i dodao da je u proteklom periodu bilo nepravilnosti po pitanju zapošljavanja i da je toga svjestan.

Kazao je da sindikati u tom javnom preduzeću podržavaju proces restrukturiranja i da će biti uključeni u cijeli proces, posebno kada je u pitanju sistematizacija.

U parlamentu je počela rasprava o Prijedlogu odluke o iznosu garancija koje može izdati RS u 2018. godini - po hitnom postupku;

Poslanik PDP-a Miroslav Brčkalo je rekao da Vlada RS-a sve više podsjeća na upravu hrvatskog "Agrokora", kritikujući vlast zbog, kako je rekao, sve većeg zaduživanja entiteta, koje iznosi 5,5 milijardi KM.

Naveo je da se velika potencijalna izloženost RS-a kroz garancije mora preciznije obrazložiti, budući da je to izostalo u Vladinoj odluci, kojom je previđeno da će iznos garancija koje može dati u ovoj godini biti do 750 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti