Trnovljaci se edukuju o organskoj proizvodnji u zaštićenim prostorima

03.09.2015. 13:56 / Izvor: Akta.ba
Trnovljaci se edukuju o organskoj proizvodnji u zaštićenim prostorima

"Mogućnosti organske proizvodnje u zaštićenim prostorima" je prva tema kojom je počeo drugi ciklus predavanja u okviru programa obuke za organsku proizvodnju "Mala škole organske proizvodnje".

Predavanjem Omera Kurtovića, direktora Federalnog zavoda za poljoprivredu, nastavljeno je sprovođenje projekta Organska izgradnja mira na području opština Trnovo Federacije BiH i Trnovo Republike Srpske Udruženja građana "Zdrava zemlja".

"Mogućnosti organske proizvodnje u zaštićenim prostorima" je prva tema kojom je počeo drugi ciklus predavanja u okviru programa obuke za organsku proizvodnju "Mala škole organske proizvodnje", u prostorijama opštine Trnovo. Program ima za cilj promovisanje potencijala koji organska proizvodnja ima kad je u pitanju samozapošljavanje mladih u nerazvijenim opštinama poput Trnova.

Učesnici "Male škole organske proizvodnje" su proteklih mjeseci kroz teorijski i praktični dio nastave na oglednom dobru, vođenom od strane afirmisanih  proizvođača organske hrane iz Bosne i Hercegovine, učili o osnovama organske proizvodnje. Među polaznicima škole su mladi i nezaposleni sa područja opštine Trnovo RS, Trnovo Federacija BiH a uključili su se i polaznici iz opština Centar Sarajevo, Pale i Visoko.

"Opština Trnovo spada u nerazvijene dijelove države u kojoj je sve ono što je predstavljalo privrednu i poljoprivrednu aktivnost uništeno i napušteno tokom i nakon rata. Ovo je odlična inicijativa i meni, a vjerujem i ostalim polaznicima, mnogo znači to što o temama poput oživljavanja ovog područja kroz uzgoj organske hrane, možemo slušati od stručnjaka i ljudi koji se organskom proizvodnjom već bave i koji nam daju praktične savjete i prenose nam svoja iskustva tako da se radujem i nastavku predavanja i aktivnostima projekta", rekla je učesnica iz Trnova Dijana Trgovčević, inače diplomirani inžinjer poljoprivrede.

Udruženje Zdrava zemlja iz Ilovica provodi program pod nazivom Organska izgradnja mira u sklopu projekta "Dijalog za budućnost", koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat "Dijalog za budućnost" se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/ Fonda za izgradnju mira (PBF).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti