Trodnevna manifestacija "Dani ženskog poduzetništva" okuplja region

08.05.2015. 10:29 / Izvor: eKapija.ba

Rastuća potreba za promocijom i poboljšanjem poduzetništva kod žena koje doprinose ekonomskom razvoju cijelog društva, razlog je zašto i ove godine organiziramo Dane ženskog poduzetništva, kazala je Zupčević.

Povodom međunarodne manifestacije "Dani ženskog poduzetništva", koja će biti održana od 14. do 16.maja 2015. godine u Sarajevu, danas je održana konferencija za medije.

Aida Zupčević, predsjednica Asocijacije ONE, koja je organizator ovog događaja istakla je na današnjoj konferenciji da je rastuća potreba za promocijom i poboljšanjem poduzetništva kod žena koje doprinose ekonomskom razvoju cijelog društva, razlog zašto i ove godine organizuju ovu manifestaciju.

U sklopu Dana ženskog poduzetnistva bit će održani: Međunarodni sajam ženskog poduzetništva (14. - 16 . maj 2015. –  na Trgu Alije Izetbegovića); Međunarodna konferencija “Snaga žene” (15. maj 2015.  Holiday Inn Sarajevo); Gala večer "Lady Boss", dodjela nagrada za najuspješnije poduzetnice (16. maj 2015. Vijećnica Sarajevo).

Zupčević je istakla da će Sajam biti prilika za upoznavanje uspješnih žena iz cijele regije, koje će posjetiocima predstaviti svoju djelatnost i proizvode, a navodi da će ih oduševiti svojim snagom i energijom.

Najavila je kako će na sajmu učestvovati poduzetnice iz BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Kosova, Hrvatske i Slovenije.

Osim izložbeno prodajnih štandova, posjetioci će moći uživati u kafi sa ambasadoricom SAD i Norveške u BIH, raznim promocija, od kojih su izdvojili veoma interesantnu promociju električnog bicikla.

U okviru Dana ženskog poduzetništva biće održana i međunarodna konferencija "Snaga žene" na kojoj će učestvovati poduzetnice i organizacije iz BiH i regiona i EU.

Ove godine na konferenciji će fokus biti stavljen na Zakon o radu i Strategiju za razvoj ženskog poduzetnistva u BiH.

Besima Borić, počasna članica Asocijacije ONE, kazala je kako je potrebno razgovarati i o problemima u poslovanju poduzetništva. Naglasila je kako je Zakon o radu tema broj jedan u regiji posebno u BiH sa aspekta reforme radnog zakonodavstva i težnje poslodavaca, sindikata i vlada koje te reforme provode.

Poseban akcenat na konferenciji stavljen je na održavanje gala večeri "Lady Boss" u okviru koje će u obnovljenoj zgradi gradske Vijećnice po drugi put biti dodijeljene nagrade "Lady boss" za najuspješniju bh. poduzetnicu u protekloj godini, kao i nagrada za žene koje svojim radom pomažu afirmaciji i osnaživanju žena. Istaknuto je kako će nagrade biti dodjeljene u pet kategorija i to: veliki biznis, srednji biznis, mali biznis, mikro biznis i žena u poslovnom svijetu. Prisutne će uživati uz muziku Divanhane.

Azra Čolić ispred BBI prisutne je upoznala kako će u saradnji sa Asocijacijom poduzetnica "One" u okviru Sarajevo Business Foruma 14. i 15. maja biti upriličen Ladies program. Kao je istakla planirano je da ugledne gošće iz cijelog svijeta zajedno sa predstavnicama Asocijacijom poduzetnica "One" posjete bh. kompaniju Bekto Preciza na čijem čelu se nalazi žena.

Dane ženskog poduzetništva krasit će propratne manifestacije. Sa svojom idejom, odnosno performansom, pridružit će se i Adnana Handžić i Metapysika. Također biće predstavljena i dječija modna recija te kolekcija BHCRAFT 2015.

Asocijacija ONE se zahvaljuje svim sponzorima kao što su Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, RCC, Elektroprivreda HZ HB Mostar, Bekto Precisa, GS-Tvornica mašina Travnik i svim ostalim sponzorima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti