al
Trodnevni sastanak o hemikalijama i otpadu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Trodnevni sastanak o hemikalijama i otpadu

11.02.2019. 12:02 / Izvor: Akta.ba

Danas u Sarajevu počinje trodnevni sastanak međunarodne ekspertske grupe "Hemikalije i otpad u Programu održivog razvoja do 2030. godine". Organizatori sastanka su Agencija za statistiku BiH u ime Bosne i Hercegovine i UN Habitat.

Međunarodna Ekspertska grupa će raspravljati o ključnim metodološkim pitanjima za razvoj tri SDG indikatora za koje treba definisati metodologije: (11.6.1) procent urbanog čvrstog otpada koji se redovno prikuplja i sa adekvatnim finalnim odlaganjem u ukupnom urbanom čvrstom otpadu, po gradovima; (12.4.2) opasan otpad po glavi stanovnika i procent tretiranog opasnog otpada prema vrsti tretmana i (12.5.1) nacionalna stopa reciklaže.

Ovaj projekat se implementira u okviru Programa Ujedinjenih nacija za okoliš “ Hemikalije i otpad u Agendi 2030. – izgradnja kapaciteta za praćenje i pregled Ciljeva održivog razvoja (SDG) i u zemljama u razvoju". Bosna i Hercegovina je, po izboru Ujedinjenih nacija, jedna od tri zemlje u svijetu u kojoj će  se definisati i testirati metodologija i indikatori za tri navedena cilja održivog razvoja iz oblasti opasnog otpada, komunalnog otpada i recikliranja. 

Očekivani rezultat ovog projekta je da Bosna i Hercegovina kreira nacionalni Izvještaj o statistici hemikalija i otpada kroz koji će se dati podrška ostvarivanju ciljeva održivog razvoja (SDG), te definisati i testirati statističke metodologije indikatora za praćenje njihove realizacije.

Tokom implementacije projekta usko se sarađuje sa UN-Habitat i Statističkim odjelom Ujedinjenih nacija (UNSD) u vezi sa drugim relevantnim indikatorima. U procesu implementacije se provodi pilot istraživanje u izabranim zemljama (Bosna i Hercegovina, Kostarika i Kamerun) na razvoju metodologije odabranih indikatora. Takođe se usko sarađuje sa ostalim UN organizacijama, kao što su Sekretarijat za strateški pristup međunarodnom upravljanju hemikalijama (SAICM), Sekretarijat Bazelske, Roterdamske i Štokholmske konvencije (BRS) i Regionalnim uredima UN-a.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti