Troškovi u zdravstvu u BiH porasli na 3,1 milijardu KM

01.07.2021. 12:08 / Izvor: Akta.ba
Troškovi u zdravstvu u BiH porasli na 3,1 milijardu KM

U Bosni i Hercegovini potrošnja za zdravstvo kontinuirano raste.

U Bosni i Hercegovini potrošnja za zdravstvo kontinuirano raste, čemu svjedoči podatak da su ukupni godišnji izdaci porasli na 3,1 milijardu konvertibilnih maraka (KM), 

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine predstavila je podatke Nacionalnih zdravstvenih računa (NHA) za 2019. godinu, nastalih agregiranjem podatka entitetskih zavoda za statistiku Federacije BiH i Republike Srpske, te Brčko distrikta.

Ukupni izdaci u zdravstvu u BiH u 2019. godini su iznosili tri milijarde 194 miliona KM, od čega su 70 posto bili javni, a 30 posto privatni izdaci.

Javno zdravstvo u BiH se finansira uglavnom iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dok je udio budžetskih sredstava u javnom zdravstvu veoma nizak (općinskih, kantonalnih, entitetskih, te državnog budžeta).

.

Iz Agencije za statistiku BiH podsjećaju da je u 2015. godini, ukupna potrošnja u zdravstvu je iznosila 2,6 milijardi KM, što je za oko 524 miliona manje nego u 2019. godini.

Bolnice su najveći pružaoci usluga zdravstvene zaštite u BiH i imaju oko 36 posto udjela u ukupnoj potrošnji u zdravstvu. Drugi najveći pružalac zdravstvene zaštite su ambulante, sa oko 29 posto udjela u ukupnoj potrošnji u zdravstvu. Udio maloprodaje i drugih pružaoca medicinske robe je također veliki i iznosi oko 28 posto ukupne potrošnje u zdravstvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti